Ha egy ember süketként születik, milyen nyelven gondolkodik?
Az anyanyelvén.
Gondolom írni és olvasni azért megtanítják őket.
Na ja, de akkor hallja-e "belső hangot" mikor elolvas magában valamit?
Én pl. mindig eképzelek egy hangot mikor elolvasok valamit. Pl. ahogy ezt leírom és elolvasom ehhez is elképzelek egy hangot. Epic fail, hogy nem a sajátomat :D
Úgy tudom, az agyuknak az erre specializálódott része a fejlődésük során más funkciókat fog betölteni, és ennek megfelelően írás/olvasás közben nem hangokra fog asszociálni, hanem képekre, korábbi írásos/olvasásos emlékekre (ahogy előttem mondták), vagy bármi másra, ami épp logikus.
Egy születésétől fogva vak ember sem "feketeséget lát", hanem "nem lát", ami nagy különbség.
Én sem gondolkodom a legtöbbször szavakkal. Inkább képekkel, elképzelésekkel. Gondolom náluk is ugyanígy van, csak durvább mértékben.
Ez a szubvokalizálás érdekes téma amúgy. Én ahogy olvasom gyakorin a válaszokat, minden írásstílushoz más hangot képzelek el. Pl. ha valaki sok szmájlit használ, ahhoz gyerekesebb hangot. :D Ha pedig olyan oldalon vagyok, ahol látszik a felhasználó profilképe, akkor ahhoz fog passzolni a hang.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!