Melyik a helyes alak, Ich bin der Beste, vagy Ich bin am besten?
Ich bin der Beste.
Az "am besten" annyig jelent, hogy leginkább, legjobban.
Mindkettő jó, ugyanis önállóan, állítmány névszói részeként a melléknév felső foka lehet der ...-ste, és am ...-sten is.
Az am ...-sten viszont határozói jelentésű is lehet, tehát az am ...-sten kétféleképpen is értelmezhető, hacsak a szövegkörnyezet nem teszi egyértelművé, melléknévről vagy határozószóról van-e szó.
Vö.:
Dieses Haus ist das schönste = Dieses Haus ist am schönsten.
21:26-os: Németben ILYEN mondat NEM létezik "Dieses Haus ist am schönsten.", mert értelmetlen. Ezt lehetne irni, hogy "Dieses Haus ist am schönsten gebaut"
azaz "Ez a hát van a legszebben megépitve", de az magyarban sem lenne értelmes, hogy "Ez a ház a legszebben."
Az elözö JÓ válaszokat ne javitsd ki hülyeségre!!!!
4. Jó mindkettő, de a der beste tényleg kicsit jobb, bár nem kéne feltétlenül nagy kezdőbetűvel írni a Beste szót, mert nem főnév, hanem melléknév.
Mindkettő jó, utána lehet nézni, pl. Német nyelvtan a középiskolák számára, ebben nekem a 138. oldalon írják erre ezt a példát: Das dritte Bild ist am schönsten.
Wortklassen des Deutschen című egyetemi jegyzetben is mindkét formát jónak mondják (nálam 179. oldal): Sein Vortrag war der langweiligste / am langweiligsten.
Mondd nyugodtan, hogy "Ich bin der beste", ez jó, de a másik is jó.
Szia webnyelv!
"Mondd nyugodtan, hogy "Ich bin der beste", ez jó, de a másik is jó."
------------
Ich bin der Beste! A "beste" itt nem egyszerü melléknév.
(Subjektivierung!)
----------
Egy pár példa, hogy mikor kicsi és mikor nagy a "beste".
Kicsi:
Das beste (Buch) ihrer Bücher.
Dieser Wein ist der beste.
Es ist am besten, wenn...
Sie konnte am besten von allen rechnen.
Wir fangen am besten gleich an.
----
Nagybetüvel:
Ich halte es für das Beste, wenn...(du mir nicht widerspricht!)
Er ist der Beste in der Klasse.
Sie hat ihr Bestes getan.
Aus etwas das Beste machen.
Mit ihrer Gesundheit steht es nicht zum Besten.
-etw. zum Besten geben.
-jemanden zum Besten haben, halten
-es ist nur zu deinem Besten
-ich will nicht das erste Beste...(von der Ecke mitnehmen)
"Er ist der Beste in der Klasse." Szerintem ez is jó kis B-vel is. Kis b-vel melléknév, nagy B-vel főnév. Végülis lehet főnévvé vált melléknév is, miért ne? Ugyanígy a kérdező mondatában is lehet nagy B-vel is és kicsivel is. Vö.: der Kranke, die Kranke, stb.
A főnevesült melléknevek természetesen semleges neműek lesznek, ha nem személyre vonatkoznak, ahogy írod (das Gute, etwas Gutes, etwas Interessantes, stb.)
"Er ist der Beste in der Klasse." Szerintem ez is jó kis B-vel is. Kis b-vel melléknév, nagy B-vel főnév.
--------
Nem egészen, webnyelv!
Ha ebben a mondatban a "der Beste"-t kisbetüvel akarod írni, akkor közbe kell szúrnod egy fönevet. Így:
Er ist der beste Schüler in der Klasse.
Fönevesített melléknevet mindig nagybetüvel írunk.
Gondolkodjunk logikusan, a német sok mindenben hasonlít a magyarra. És ebben is, h nem mondunk olyat, h 'én vagyok a legjobban.'
az am-os alakok, jelen esetben 'am besten' módhatározók. Vagyis vhogyan. pl: legjobban. A kérdés mindig az, h Hogyan?
der Beste egy főnév, amit melléknévből képeztünk.
Tehát, ahogyan sokan írták, az első a jó. A második nem.
Sziasztok!
Halász Előd Magyar-német kéziszótárában a következők vannak:
legjobb /dolog/ das Beste /tsz. -n/
legjobb /ember/ der/die Beste /birt. -n, tsz. -n/
Ezek szerint itt főnév, ezért az első a jó.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!