Az aktív szó tulajdonra utaló formája egyes szám első személyben: Az én aktív bármim, aktívam vagy aktívom? Esetleg mind a kettő helyes? Vagy az aktívom főnévi, míg az aktívam melléknévi alak?
Szerintem olyan főnév nincs, hogy aktív.
Olyan van, hogy aktíva.
Annak a ragozása meg aktívám.
De ezt így nem nagyon hallottam még, inkább többesszámban: aktíváim.
Azt se hiszem, hogy ebből lehet melléknevet képezni.
Szia.
Aktív és passzív, mint főnév, nincs a magyar nyelvben.
Ezek melléknevek.
Egyik pozitív, másik negatív értelemben.
Valaki aktív egy közösségben, vagyis sürög-forog, intézkedik, mindenhol elöl jár.
Vagy pedig passzív, nem érdekli a közösség, csak éppen ott van.
Passzívan áll hozzá a dolgokhoz.
Én aktívan álltam hozzá ehhez a kérdéshez, megnéztem a google keresőben az aktívom és az aktívam szavakat.
Egyetlen egy magyar találatot nem kaptam.
Német nyelvű szövegben szerepelt így:
om aktiv, aktiv am
Kíváncsi vagyok, hogy egyáltalán ezt honnét vetted, hogy ilyen főnév létezik?
Vagy én vagyok elmaradva?
Érdekel mások véleménye is.
aktívam: google-el ilyen találatokat kaptam: aktív am
illetve:
aktívam látogattam a táncelőadásokat
Tehát szerintem ilyen szó nincs.
aktívomra találtam példát, de nem tudom kitalálni, hogy a franc az :D
Akkor az aktv melléknév és sok társa esetán mind az a, mind az o kötöhangzó jó ragok elé:
aktívak , aktívok, aktívat, aktívot
alternatívak alternatívok
impulzívak impulzívok
vígak vígok
síkak síkok
stb..
igaz?
A vígak/vígok párosból csak az a-s változat működik (a híd szóhoz is "a" kötőhanggal kapcsoljuk a toldalékot, pl. hidak, hidas, hidat).
A síkak/síkok párosból mindkettő jó, viszont ha főnévként áll a sík szó, akkor csak az o-s verziót használjuk.
Én még mindig azt mondom, hogy
az aktív szó nem főnév. Nem tudod mondatba tenni.
A gazdag se főnév, de a gazdagok már persze létezik.
ÉS ebből se képezünk birtok határozóval főnevet: gazdagam, gazdagom
Ilyen szavak nincsenek.
Ha az aktív nem főnév, akkor nem lehetnek olyan szavak se, mint aktívam és aktívom.
Mint mondtam előbbi szó nincs is, utóbbival meg meghallgatnék egy-két mondatot.
Az aktíva főnév, könyvelésnél/üzleti zsargonban használható. És végig lehet ragozni szépen.
Én is azt mondom, hogy az aktív melléknevet nem tudod birtokos esetbe tenni, mint főnevet.
Olyan szó, hogy aktívom, vagy aktívam nincs.
Mint ahogy nincs lelkesem, boldogom, szomorúm, éhesem, szomjasom, passzívam sem. /A teljesség igénye nélkül./
Néhány melléknévnek van főnévi alakja is, mint a szegényem, okosom, butám...
De a szegényem szót más jelentésben használjuk,mint melléknévként, az okosom és a butám pedig kap egy "kis" szócskát.
Kis okosom, kis butám.
Bizonyára több melléknév is van, aminek van főnévi alakja, de az aktív és a passzív nem ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!