Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Olaszt vagy spanyolt tanulnál...

Olaszt vagy spanyolt tanulnál szívesebben? Miért?

Figyelt kérdés
olasz, spanyol, újlatin, latin, nyelvek

2012. okt. 29. 16:09
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Azt is vegyétek figyelembe, hogy a spanyolnál nem mindegy, melyik nyelvjárás alapján ítélkeztek, mert ég és föld az akcentusok közötti különbség. Az európait sokan rondának tartják (hadarnak, selypítenek, pöszítenek, krágoknak, s mindemellett még hanyagul is beszélnek), az amerikai nyelvjárások sokkal dallamosabbak és lassabban, érthetőbben is beszélnek, pl. nem egyszerűsítik le a mássalhangzó-kapcsolatokat, mint Spanyolországban (pl. occidente 'nyugat': Spanyolországban: [othidente] – a [th] olyan, mint az angol thing szóban –, Latin-Amerikában: [okszidente]; doctor: Spo. [dottor], L.-A. [doktor] stb.).

Az európai és a latin-amerikai spanyol hangzása között olyasmi különbséget képzeljetek el, mint a holland és a német között.

2012. okt. 30. 09:15
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Olaszul már tudok, mondjuk nem perfektül, de azért elég jól.

Szóval azt igazában még szeretném tökéletesíteni, de jelenleg jobban érdekel a spanyol, mostanában nagyon elkezdett tetszeni:)

2012. okt. 31. 12:58
 13/25 anonim ***** válasza:
78%
¡VIVA LA LINGUA ESPAÑOLA!
2012. nov. 1. 23:57
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
(Előzőnek) Majdnem tökéletes, csak LENGUA és nem "lingua". :)
2012. nov. 2. 10:09
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha már ezekből kell választani, akkor szerintem spanyol, hasznosabb, de inkább francia.
2012. nov. 3. 18:59
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Én az olaszt választottam 9.-ben, mert a mi sulinkban ezen kívül második nyelvnek franciát lehetett volna. Lehet, hogy az hasznosabb lett volna, mert gyakoribb, több helyen használják, mint az olaszt, de végül is nem bántam meg a döntésemet. (:

Amúgy ha választanom kéne a kettő közül, talán így is az olaszt választanám, de ha majd normálisan fogok tudni olaszul, lehet, elkezdem a spanyolt is, mert ahogy néztem, elég hasonló a két nyelv.. (:

18/L

2012. nov. 9. 18:33
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Igen, többé-kevésbé meg is értik egymást (nyelvérzéktől, nyelvi műveltségtől függően).

Az újlatin nyelvek közül hangzásban az olasz és a spanyol a leghasonlóbbak – vagy inkább úgy mondom, a leghasonlóbbak a szavak –, annak ellenére, hogy nyelvtörténetileg nem a legközelebbi rokon latin dialektusok.

2012. nov. 10. 08:27
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

Én spanyol két tanítási nyelvű gimnáziumba akartam menni, mert a kedvenc nyelvem volt, ám végül egy olasz két tanítási nyelvűbe mentem (annak ellenére, hogy nem tetszett az olasz), mert az iskola viszont sokkal szimpatikusabb, színvonalasabb és erősebb volt, mint a spanyolos.

Nem bántam meg a döntésemet! Nagyon megszerettem az olaszt azóta, amióta idejárok. Még most is szebb, dallamosabb nyelvnek tartom a spanyolt, viszont az olasz sokkal közelebb áll hozzám, így ha újra választhatnék, ma már tudatosan választanám az olaszt! :)

A hasznosság pedig szerintem abszolút relatív. Szerény véleményem szerint az olasz Európában hasznosabb nyelv, mint a spanyol: Olaszországban 60 millióan élnek, míg Spanyolországban csak 48 millióan, s összességében Olaszország a fejlettebb a kettő közül. Nem is beszélve arról, hogy sokkal közelebb van Magyarországhoz, hazánk egyik legfőbb export- és importpartnere, nagyon sok olasz cég van az országban, míg spanyolból alig-alig.

Azért sem mondanám sokkal hasznosabbnak a spanyolt, mert igaz, hogy többen beszélik, mint az angolt, de azt is meg kell nézni, hogy merrefelé. Ugyanis Latin-Amerikába egy átlagos magyar úgysem jut el soha, valamint a világnak ez a régiója nem éppen a fejlettségéről híres (mindegyik latin-amerikai ország fejletlenebb, mint Magyarország). Szóval a beszélők száma csak egy elhanyagolható adat, ha egy nyelv hasznosságát nézzük.

(Bocsi, hogy egy kicsit eltértem a témától így a végére.:))

17/f

2013. jan. 13. 00:25
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Abban teljesen igazad van, hogy egy nyelv "hasznossága" szempontjából tök mindegy a beszélők száma (a hindit és a kínait egyenként majdnem egymilliárdan (!) beszélik, aztán mi hasznod lenne belőlük), viszont az angolt többen beszélik, mint a spanyolt. Persze ahány becslés, annyiféle eredmény (pl. a kétnyelvű indiánokat, akik többsége nem is tud rendesen spanyolul, beleszámítanak-e vagy sem?).

Én kategorikusan azt sem jelenteném így ki, hogy mindegyik latin-amerikai ország fejletlenebb, mint Magyarország. Bolívia és Kuba kivételével közel azonos szinten vannak, sőt, Argentína, Chile, Mexikó talán még fejlettebbek is.

A nagy igazság az, hogy az USA-majmolós világunkban hajlamosak vagyunk az előítéletekre és a sztereotípiákra (kreolbőrű = cigány, messze van és USA = szegény, megvetendő). Ajánlom Soltész Béla: Clandestino – Egy év Latin-Amerikában című könyvét elolvasni mindazoknak, akik elhiszik ezeket a sztereotípiákat.

2013. jan. 13. 11:20
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
jav. "messze van és NEM USA = szegény, megvetendő".
2013. jan. 13. 11:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!