Mi a háttere annak a kifejezésnek, hogy "vizes nyolcas"? Mit jelent?
Köszi, ez érdekes! Gondolom, nem egy nyolcast razoltak, hanem ahogy lengették az öntözőkannát, úgy rajzolódtak ki a fekvő nyolcasok!
Szerintem senki nem tudja, hogy milyen értelmeben kéne használni ezt a szólást. Én legalábbis az elgörbült biciklikeréktől elkezdve a hízástól megtöttyedt emberi testig minden másra hallottam már, csak ebben az értelemben nem. Köszi.
Az előző válsz helyes, annyit tennék még hozzá, hogy az inasokat hivták vizesnyolcasoknak, és ez igencsak lebecsülő elnevezés volt. Azt éreztették a kisinassal, hogy nem keres, szegény, tehát nem sokat ér!
Ha ezzel segithettem...
"Nem azt, hogy ők csak a fellocsolásra jók?"
A kisinasok / kereskedőinasok nemcsak arra voltak jók, hogy "locsoljanak". Mindenfélem úgymond "piszkos" munkát velük végeztettek, legtöbbször a "gazda-gazdáné" háztartásában is.
Gyereket pesztráltak, mosogattak, fölmostak, stb...
Kiszolgálásra, valós anyaggal történő foglalkozásra csak a második-harmadik inasévben került sor, ha egyáltalán sor került rá...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!