Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha megtanulok itthon jól...

Ha megtanulok itthon jól dánul, akkor kb mennyire fogom érteni a svédet és a norvégot?

Figyelt kérdés

Ha jól megtanulok itthon, pl középfokon.

Mennyire lehet érteni egy bizonyos dán tudással a svédet és a norvégot?

2012. aug. 13. 15:41
 1/9 A kérdező kommentje:
Egyrészt írásban, másrészt beszédben.
2012. aug. 13. 15:41
 2/9 anonim ***** válasza:
Hát, dán ismerőseim mindkét nyelvet értik valamennyire. Nem tudom, hogy mennyire van átfedés ezek között a nyelvek között, de az biztos, hogy valahogy meg tudnád értetni magad.
2012. aug. 13. 16:45
 3/9 anonim ***** válasza:

Ha jól tudsz dánul, akkor a norvég megértése egész jól fog menni, főleg írásban. A svéd egy "kicsit" más, szóval szóban biztos lesznek nehézségeid.

De ha tudsz már valamennyire dánul, teszteld le svéd/norvég online újságcikkeken, hírvideókon, hogy mennyire érted. :)

2012. aug. 13. 17:08
 4/9 webnyelv ***** válasza:

Írásban tuti megérted nagyrészt a másik két nyelvet is.

Szóban már húzósabb, mert a skandináv nyelvek főleg kiejtésben térnek el. De ha kicsit tanulsz a másik két nyelven is, mondjuk 1-2 hónapot, vagy a kiejtési különbségeket megtanulod, valószínű meg fogod érteni.

2012. aug. 14. 10:32
 5/9 anonim ***** válasza:

Írott norvégot egész jól meg fogod érteni, a svédet már kicsit nehezebben. Kiejtésben pedig nem igazán tudom, mivel rengeteg dialektus van mindhárom országban, szóval attól függ, hogy honnan valósi az ember.

Amit ajánlott az egyik válaszadó, hogy ha tudsz valamennyire dánul, akkor teszteld le: szerintem ne tedd, mert mivel a három eléggé hasonló, könnyen összezavarodhatsz, és keverni fogod a nyelveket. Inkább tanuld meg rendesen a dánt, de úgy, hogy csak azt. Ne nézegess norvég vagy svéd szöveget, mert könnyen berögzülhet és rosszul fogod megjegyezni. Én is így teszem.

2012. aug. 15. 19:56
 6/9 webnyelv ***** válasza:
A svéd, norvég, dán között kisebb a különbség, mint az olasz dialektusok között.
2012. aug. 16. 21:43
 7/9 anonim ***** válasza:

Én a dialektusokat úgy értem, hogy pl. Norvégiában van két alap fajtája a nyelvnek, de ezeken kívül még rengeteg fajtaképpen beszélik, plusz ez írásban is megnyilvánul. Ahogy hallottam, a svéddel is ugyanez van.

Bár olasszal nem tudom összehasonlítani, de ott is akkor biztos van eltérés a nyelvjárások között.

2012. aug. 16. 21:57
 8/9 webnyelv ***** válasza:
Az olasz dialektusok már meg se értik egymást. :D De ez már nem is tartozik ide.
2012. aug. 17. 09:41
 9/9 anonim válasza:
90%ra igen :)
2013. jan. 21. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!