Gimnáziumban németet vagy franciát érdemesebb tanulni?
Francia. Németországban, Ausztriában kiválóan beszélnek angolul (bár ez Franciaországra is egyre inkább igaz, tapasztalat). Középiskolában utáltam a franciát, nem vettem túl komolyan-aztán később a szerényes franciatudásomnak hála kerültem be egy francia céghez, mert nagy bátran beírtam, hogy tudom a nyelvet. Aztán a munkahelyen, anyanyelvi közösségben ragadt rám és simán meglett a felsőfok.
Sokan szidják a franciákat, de nekem sosem volt negatív tapasztalatom a franciákkal, sőt inkább a mai alapvetően angolos világban jólesik nekik, ha egy külföldi franciául szólal meg-én ezt tapasztaltam. Arról nem is beszélve, hogy egy latin nyelv kapu a többi latinra-két éve Brazíliában fogtam a portugál szótárt és a szavaikat megpróbáltam ráépíteni a francia nyelvtani alapokra. Mosolyogtak, néha értetlenül pislogtak, de az alapvető dolgokkal elboldogultam. Idén gondolkodunk egy spanyolországi nyaraláson és a nyelvi nehézségektől nem féltem magam.
(Mellesleg, aki azzal érvelt, hogy németül tudnak Ausztriában és Svájcban is, addig franciául Belgiumban, Kanadában és Svájcban is, meg millióegy volt gyarmaton, amik egyre jobban fejlődnek.)
"Németországban, Ausztriában kiválóan beszélnek angolul"
Egyrészt nem kiválóan, legfeljebb azt hiszik magukról :))
Másrészt munkatársként, üzleti partnerként előnyben részesítik mindenképpen azt, aki németül beszél. És ugyanez a helyzet a franciákkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!