Romániában miért tudnak annyian franciául?
"Romániában miért tudnak annyian franciául?"
Úgy, hogy abban az időben, amikor itt az oroszt nyomatták, Romániában a francia volt kötelező. Románia egyrészt mindig is nagy testvérként tekintett Franciao.-ra, másrészt ezzel is hangsúlyozták, hogy Románia különutas a keleti blokkon belül. A 60-70-80-as években Románia volt a "nyugatbarát jófiú" a keleti blokkban. Ez az image a 80-as évek végén kopott meg a falurombolás és más hasonló intézkedések miatt.
"Tudom, hogy az övék is újlatin nyelv"
Ennek ehhez a kérdéshez nem sok köze van.
"Spanyolok tudtommal portugálul nem értenek, de olaszokkal kölcsönösen megértik egymást."
A spanyolok nagyon jól értik a leírt portugál szöveget, míg a leírt olasz szövegek közül csak az egyszerűbbeket és azt is nehézkesen. A beszédértés más, mert az olaszok úgy ejtik a szavakat, mint a spanyolok (nincs redukció), ezért az olasz beszéd jobban érthető egy spanyolnak, mint a portugál: nagyon elemi szinten érthető, míg a portugál gyakorlatilag semennyire. De ez nem jelenti, hogy közelebb van az olasz a spanyolhoz, mint a portugál. Egy portugál képes utánozni a spanyolt, és akkor nagyon jól érthető lesz a spanyol számára. Ugyanezt egy olasz kevésbé tudja megcsinálni, mert nem elég nagy a közös szókincs.
" az olasz annyira áll közel a franciához az újlatin csoportban, mint - kis túlzással - Makó Jeruzsálemhez"
Lexikális hasonlóság: francia-olasz 89% (gyakorlatilag nyelvjárásnyi különbség), spanyol-olasz 82% (érthetőséget már erősen zavaró különbség).
Attól, mert a francia máshogy hangzik, ezért első ránézésre nem hasonlít az olaszhoz, még igencsak közel vannak egymáshoz.
Haver, en meg portugalul es franciaul beszelek (mindket nyelvteruleten tobb evig eltem). A spanyolt a portugal miatt nagyon jol ertem es szinte mindent eltudok olvasni(kevesbe beszelem) mig az olaszt a francia segitsegevel konnyen el tudom olvasni (bar kevesebbet segit mint a spanyolnal a portugal).
Kiejtesben, igen talan igazad van. Szokincsben es nyelvtanban viszont nincs.
„valóban hasonlóak a provenzal-hoz”
Provençal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!