Romániában miért tudnak annyian franciául?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy az övék is újlatin nyelv, de franciául sokkal többen tudnak ott, mint pl olaszul vagy spanyolul. Miért pont ez az újlatin nyelv?2012. márc. 25. 21:33
1/24 M_M válasza:
Francia talán a legközelebbi rokon nyelvtanilag. De amúgy az olaszok pl teljesen értik a spanyolokat, és odavissza.
2/24 anonim válasza:
Nem kevered a portugálokkal az olaszokat?
Az biztos, hogy a spanyolok, portugálok 100%-ban megértik egymást.
3/24 anonim válasza:
A hagyományos (ill. XX. századi) francia-román kapcsolatok miatt.
4/24 anonim válasza:
A románokban erős a kisebbségi érzés, amit politikai és kulturális mítoszteremtéssel próbálnak kompenzálni. Görcsösen kapaszkodnak a "nagy testvérbe": a franciákba, főként amióta látták, hogy azoknak érdekükben áll az Osztrák-Magyar Monarchia szétverése, amely - Erdély megszerzése révén - hozzásegítheti őket a megálmodott Nagy Románia megteremtéséhez. És lőn: megkapták a francia segítséget. Utóbbiak jelenleg is ajakbiggyesztő lebecsüléssel figyelik a román dörgölőzést, de politikai szövetségesként, ha az érdekeik úgy kívánnák (és ma is úgy kívánják, többek között gazdasági fronton) talonban tartják a románokat. Azon túl tehát, hogy Párizs a valóban értékes és kiemelkedő román művészek/értelmiségiek számára mindig természetes viszonyítási pont volt, a francia nyelv széles körben történő oktatása ezen az érdekközösségen alapul.
5/24 M_M válasza:
Nem keverem, a portugál és a spanyol bár mindenki azt hiszi, hogy nagyon közeli, teljesen más nyelv, és nem nagyon értik egymást. Olaszokkal viszont vígan el lehet beszélni spanyolul, és az olaszt is értik a spanyolok.
6/24 A kérdező kommentje:
M_M, a portugálok megértik a spanyolokat szóban és írásban is, a spanyolok kevésbé.
2012. márc. 26. 10:49
8/24 anonim válasza:
En tudok portugalul (eltem es dolgoztam 3 portugal nyelvu orszagban), es a spanyolt szinte minden portugal nyelvu erti. Az olaszt mar sokkal kevesbe. Az olasz a franciahoz all a legkozelebb az uj latin nyelvek kozott. A roman mint a franciahoz mint az olaszhoz kozel all de nem annyira mint a masik ket nyelv agymashoz:
Portugal Francia
Roman
Spanyol Olasz
9/24 anonim válasza:
Ez nem ugy jott ki ahogy beraktam (a spacek eltuntek) szoval az utolso ot szot ignorald/.
10/24 anonim válasza:
Kedves 8-as: az olasz annyira áll közel a franciához az újlatin csoportban, mint - kis túlzással - Makó Jeruzsálemhez. A spanyolhoz már közelebb. (Nem véletlenül mondom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!