Annyira büszk a származásukra,de már nagyon kevesen beszélik saját nyelvüket.Tudom ők már magyarnak születtek,de nincs is rá igényük,hogy megértség egymást?
A magukat magyarnak nevező, külföldön élő emberek (még ha egy kicsit is)megtanítják gyereküket magyarul beszélni. A romák miért nem? Olyan nehéz lenne ez a nyelv?
2009. jún. 13. 11:05
1/8 anonim válasza:
Bsrátnőm tanult cigányul,asszem lovári nyelven,habár nem volt cigány szerintem egyszerű nyelv dallamos és szép is,nekem tényleg tetszik:)
A kérdés,hogy miért nem beszélnek úgy,én nem tudom hallok én is pár embert így beszélni de nem sokat,hát nem hiszem h lenne r igényük ők már magyarnak érzik magukat gondolom aztán nem kell,nah meg ugye az is közrejátszik,hogy már sok generációra visszamenőleg elhagyták a nyelvt elég sokan,akkor azok h tanítsák meg.Akik hát ilyen gettókban laknak,szebb szó nincs rá azok tuti nem beszélik de pl a tradicionális cigány családoknál még igen és sztem ez nagyon szép:)
2009. jún. 13. 11:21
2/8 anonim válasza:
Legtöbb roma se igazán cigányul, se igazán magyarul nem tud, ez a legnagyobb gond velük.
2009. jún. 13. 11:44
3/8 anonim válasza:
beszélik....én sokszor hallom buszon, utcán, stb. csak már annyira fehígult a nyelvük, hogy a fele megyar szó
2009. jún. 13. 11:46
4/8 anonim válasza:
A cigány nyelveknek nincs standardjuk, mint pl. a magyarnak. Elég egyszerű nyelvek, archaikusak, és nem igazán haladnak a korral, pont azért, mert a mai világ szavainak (pl. telefon, számítógép) nincs megfelelője a cigány nyelvek többségében. A hosszú együttélés a többségi társadalommal, a cigány nyelvű iskolák, tudományos élet és a nyelvújító mozgalom hiánya miatt a cigány csoportok nyelve mindig a többségi társadalom nyelvéből veszi át az új szavakat, maguk nem képeznek hasonlókat (bár erre is vannak törekvések). Ma már Magyarországon a cigányok 90%-ának magyar az anyanyelve: ez szintén megnehezíti a cigány nyelvek terjedését, illetve életben tartását. A fiatalabb cigányok már alig-alig beszélnek cigányul, inkább az idősebbek szoktak így beszélni egymás között. A nagyszülők az unokáikkal már szinte csak magyarul beszélnek... Hogy ez jó-e, vagy rossz, azt nehéz eldönteni. Az integrálódás szempontjából nyilván jobb, ha a cigány gyerekek magyarul beszélnek, de a nyelv elvesztése a kulturális identitás elvesztésével is járhat. Itt csak az a kérdés, hogy a többségi társadalom mennyire ismeri fel a cigány kultúrában rejlő értékeket. Mostanában nem úgy áll a politikai helyzet, hogy ez a probléma eljusson a magasabb döntéshozó szervekig.
2009. jún. 13. 12:16
5/8 anonim válasza:
Utóbbi válaszolónak:Bár elvesztenék a "kulturális identitásukat", s nem kellene rettegni tőlük.
2009. jún. 13. 12:43
6/8 anonim válasza:
Én a cigány nyelv egy igen távoli rokonát, a hindit tanulom, és bizony olykor van átfedés :). Én szeretem a hindit, nagyon szép és könnyű. A cigány nyelvekről nem nagyon tudok nyilatkozni, én úgy tudom, hogy a lovári az indoárja eredetű (mert asszem Pandzsábból jöttek), a beás pedig tul. kreol-román :).
2009. jún. 13. 22:47
7/8 anonim válasza:
Igen,igaza van az utolsó hozzászólónak. Amugy a cigányok legalább 10% anyanyelvi szinten beszéli, jobban, mint a magyar nyelvet, vannak iskolák,ahol kizárólag a cigány gyermeket tanítják a nyelvre. Egyre több fiatal beszéli.
A párom cigány, ő is beszéli, gyermekkorában, de nem a szülőktől tanulta.
2009. jún. 13. 23:24
8/8 anonim válasza:
Hát ezzel nem igazán értenék egyet hogy a fiatal cigányok már nem beszélik a nyelvet, általában a cigány szulök többsége elöbb tanítja meg öket cigányul mint magyarul!
Sokszor több nyelvjárást is ismernek, max nem használják csak egymás között!!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!