Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Horvátországba mennénk nyaraln...

Horvátországba mennénk nyaralni, de csak szerbül tudok. Mi a megoldás?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem, mert azt mondta pár ismerősöm, hogy nem ajánlott szerbül megszólalni. Viszont én egyszerűen nem látom a különbséget a 2 nyelv között, mert hiába beszélek szerbül, megértem a horvátot is teljesen.

Szerintem nincs, vagy csak elenyészően minimális a 2 nyelv közötti különbség, de mit kell tennem azért, hogy ne vegyék észre hogy szerbül beszélek? Azt ilyen könnyen meg lehet különböztetni? Mert ha hallok egy számomra ismeretlen szöveget, meg nem mondom egyszerre hogy szerb vagy horvát.

Az írásban oké hogy különbözik, bár a latin betűs írást szoktam használni, a horvát is azt használja.

Lehet valami baj, ha kiderül hogy amit mondok az nem horvát hanem szerb?

2012. márc. 18. 11:32
1 2 3 4
 31/33 mustafa33 ***** válasza:
Az esetleges rosz szerb kiejtés miat az uszasától ne félj, inkább a csetniktől.
2012. márc. 22. 09:13
 32/33 anonim ***** válasza:
Figyelj latod ha jol beszelsz szerbul azt hiszik szerb vagy ezert majd usztasak levadasznak ha rosszul beszelsz szerbul majd a csetnikek :DD hahaha :D jo nyaralas viccet felre teve siman beszelhetsz szerbulCsak ne vegyel fel kis cetnik sapkat :D
2012. márc. 22. 12:31
 33/33 anonim ***** válasza:
96%

Cseszd meg kérdező, nyugodj már le, tuti magyar akcentussal beszéled a szerbet, akármilyen agytrösztnek is hiszed magad...

És beszélj nyugodtan Horvátországban szerbül. Ha valahol kicsit furán néznek rád, akkor inkább azért lesz, mert nem értik, amit hablatyolsz, minthogy azért, mert szerbül beszélsz. Ha meg netán valahol szóvá tennék, hogy szerbül beszélsz - amit 99,9%, hogy nem fognak, mert érezni fogják az akcentusod - szóval ha valahol ne adj' Isten netán mégis szólnának érte, akkor megmondod, hogy magyar vagy, és kész.

De relax, te ott turista leszel, a pénzedet akarja majd mindenki, ér qrvára nem fogja őket érdekelni, hogy milyen nyelven beszélsz.

Egyébként meg igaza van annak a válaszadónak, aki Szerbiát javasolta úticélul - tudod, Crna Gora. Igen, hivatalosan nem Szerbia, de az a szerb tengerpart. És ha olyan jól beszélsz szerbül, akkor a jekavski sem okozhat gondot. :)Ráadásul jóval olcsóbb is a horvát tengerpartnál.

2012. márc. 27. 14:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!