Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mitől is olyan "különleges"...

Mitől is olyan "különleges" és "egyedi" a magyar nyelv?

Figyelt kérdés

Gyakran hallom ezt a kijelentést, de mivel elég sok nyelvet van szerencsém ismerni, így viszonyítási alap birtokában nehezemre esik értelmezni, mivel szerintem van éppen elég hasonló jellegű nyelv. Nyelvtanilag nagyon hasonló például a török a finn, jelentésárnyalati sokszínűség szempontjából szintén hasonló a török és az ír. Ami pedig a különlegességet illeti, a kínai még a magyarnál is bőven különlegesebb.

Szóval nekem legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy egyszerűen csak egy nyelv a sok közül a magyar is.

Jó, ez az anyanyelvünk, ezt szoktuk meg, nyilván ez a legkényelmesebb nekünk, meg szeretjük is, meg szép is, szó se róla, de akkor miért nem lehet tényleg EZT mondani, nem pedig más nyelvek ismerete nélkül kijelenteni, hogy ez márpedig a Nyelvek Nyelve? Jó, NEKÜNK, az, ezt szubjektíven lehet is mondani, de objektíven azért már túlzás lenne állítani.

Szóval nincs azzal semmi bajom, hogy szeretjük az anyanyelvünket, mert tényleg szép is, szeressük, semmi gond. Csak azt nem értem, miért kell ezt annyira túlspirázni, hogy nem csak hogy szeretjük, de még ezen túl valami óriási nagy világcsodájának is tartjuk...?

2009. máj. 30. 09:45
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:

Az egyedi gondolatfűzés-beszéd viszonytól. A már idézett T. Ede bácsi is mondta hogy a magyar beszéd, csupán a gondolatátvitel ~ 10% mértékű halható része.

Kedves eset volt, amikor ötödéves nálunk tanuló, magyarul jól beszélő vietnami gyermek kiakadt: minden szót értek, de egy órája nem tudom, miről beszéltek.

2010. máj. 26. 22:30
 32/38 anonim ***** válasza:

tegnap 22:30

Ha te tanulnán koreaiul, indonézül, japánul stb. akkor ugyanezt tapasztalnád.

persze nem a nyelv és gondolkodásmód közötti nemlétező (megcáfolt) viszonyról van szó, hanem arról, hogy a szavakat sohasem lehet a nyelvek között 1:1-ben lefordítani.

2010. máj. 27. 07:39
 33/38 anonim válasza:
72%

Kedves Kérdező!

Ha annyi nyelvet ismersz, íme egy kérdés: ismersz Indián írást, Indián nyelvet? :)

2011. okt. 7. 23:50
 34/38 A kérdező kommentje:
23:50 : Ami azt illeti, egy időben kacsintgattam az azték és a navajo felé, de egyikben sem mélyedtem el komolyabban egyelőre, viszont érdekel mindkettő, úgyhogy csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek sorra. :)
2011. okt. 8. 09:50
 35/38 anonim válasza:
Értem. Nekem tetszik az Indián Kultúra, ezért is szeretnék Indián írással tetováltatni magamra. Ezért kérdeztem.
2011. okt. 26. 17:49
 36/38 A kérdező kommentje:
Az azért elég necces, mert nincs olyan, hogy indián írás vagy indián kultúra. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy ázsiai írás vagy ázsiai kultúra. Az indián is csak egy gyűjtőfogalom az amerikai kontinens őslakosainak összességére, de azok éppen olyan sokfélék és sokszínűek, mint bármely kontinens népei, éppen annyira eltérőek és különbözőek. Lehet beszélni pl. azték, inka vagy maja írásról és kultúráról, de indiánról nem. De ott vannak a navajók, a kecsuák, az irokézek, az arawakok, a cserokík, és még rengeteg másik... szóval ha ilyen elképzeléseid vannak, akkor javaslom, hogy előbb járj utána alaposan a témának, ismerkedj meg a különböző indián nemzetekkel, és majd aztán válaszd ki azt, amelyik a legjobban tetszik, de ne próbáld egybemosni őket. :)
2011. okt. 28. 10:46
 37/38 anonim válasza:
A tetkós vagyok: köszönöm szépen!
2011. okt. 30. 14:55
 38/38 A kérdező kommentje:
Nagyon szívesen. :)
2011. okt. 30. 23:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!