Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mely népeknél, nyelveken...

Mely népeknél, nyelveken magázódnak még az emberek?

Figyelt kérdés

Változik a magázás szokása valamerre nemzetközi szinten? Mert most olvastam, hogy pl. a svédeknél néhány évtized alatt váltottak a közvetlenebb tegezésre.

Azt tudom, hogy pl. a franciák nagyon erősen magáznak, az oroszban is megvan ez. De a kinai és általában a keleti nyelveken mi a szokás?

2009. máj. 23. 15:13
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Olaszban is van. Ott az egyes harmadik személyű nőnemű személyes névmás (Lei) jelenti az Önt, a többes szám harmadik személyű (Loro) pedig az Önöket. Csak a nagybetűs írásban tér el.
2010. ápr. 4. 22:14
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem igenis jo a magazodas vagyis nem az a jo, hanem az onozes es szinte minden nyelven meg van. Meg angolban is ki lehet fejezni hivatalos helyzetekben, hogy formalis stilusban beszelsz olyanhoz, akit nem ismersz...szoval ez mindenhol meg van es jo ez igy.
2010. ápr. 4. 22:29
 13/21 A kérdező kommentje:

De miért jó ez így? Bárhol is, ahol meg van ez a szokás, a régi, úri világ, az arisztokrácia, magát különbnek tartó, elkülönítő, kikényszerítő magatartása miatt alakult ki.

Az igazi tiszteletnek ehhez szerintem nem sok köze van!

A kikényszerített "tisztelet", nem tisztelet.

Hálisten az angol sem gyakorólja. És van egy ilyen folyamat tán a világ főbb nyelveiben?

Ez lenne a kérdésem végül is olyanokhoz, akik a nemzetközi nyelvi életben járatosak.

2010. ápr. 5. 11:39
 14/21 anonim ***** válasza:

a magázás egy teljesen természetellenes dolog a nyelvben, már ami a magyart illeti (többi nyelvfejlődésről nincs tudomásom). De a magyarban először csakis tegezés volt, aztán jött a tegezés, de már magázodó megszólítással (hogy vagy Pista bácsi?)és végül alakult ki a magázás.

A nyelvelsajátítás során az egyik legkésőbben elsajátított forma, hiszen még huszonévesek is használják az egyébként szörnyű tetszik kifejezést. Ami átmenet a magázás és a tegezés között. Nem beszélve arról, hogy a magyar még abból a szempontból is szörnyű, hogy nálunk működik az a rendszer, hogy keveredik a tegezés és magázás. És hogy felháborodnak a vénemberek, ha letegeznek és én visszategezem. Holott ez lenne a normális. Vagy mindketten magázódnak vagy tegeződnek az emberek. De ez a kettősség.

2010. ápr. 5. 13:01
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
22.14 vagyok. Teljesen rosszul tudod, ugyanis az angolból a tegező forma kopott ki, és a magázó maradt meg. Én amúgy azt gondolom, hogy igenis kell a magázódás, mert nem vagyok mindenkinek az ismerőse meg a barátja, úgyhogy nem kell, hogy letegezzenek. Ráadásul hogy nézne már ki az, ha például a diákok tegeznék a tanáraikat. Vagy a beosztott a főnökeit? Szerintem kell egyfajta távolságtartás, számomra ebbe nem fér bele a tegeződés, ez az én nyelvi tudatomat zavarja. (Magyar szakos vagyok egyébként, csak ezért írtam ezt le.)
2010. ápr. 5. 17:11
 16/21 A kérdező kommentje:

Igen, ha jól emlékszem, "thou art" volt egy régi vágású kifejezés, ami tegezés volt, de a lényeg, hogy ma a legnagyobb tisztelettel tudják használni a "you are" kifejezésüket mindenkire, ami tegezésnek számít. Nem ezen múlik a tisztelet!

Ma is használják a "thou art"-ot, de inkább művész nyelvnek.

2010. ápr. 5. 19:09
 17/21 A kérdező kommentje:

"Ráadásul hogy nézne már ki az, ha például a diákok tegeznék a tanáraikat. Vagy a beosztott a főnökeit?"

Szerintem a távolságtartásból inkább túl sok van!

És ezt nagyon komolyan mondom.

Ez az, amiből szerintem így is túl sok van.

Én milyen jogon határozhatom meg valakinek is, hogyan szólítson meg, ha egyébként azt a legnagyobb tisztelettel teszi?

Miért akarjam magamat piedesztálra emelni, akit csak valamiféle különleges formulával szabad megközelíteni és megszólítani?!

Ki vagyok én, vagy ki vagy te?

(Minden sértő szándék nélkül)

Lehetek akár 6 diplomás is, és?

Csodálatos, most akkor magamat még tegezhetem???

2010. ápr. 5. 19:26
 18/21 anonim ***** válasza:
Van egy ismerősöm, aki koreaiul tanul, és állítólag ott a tiszteletnek 6 fokozata van... azt mondja, hogy ők egyszerűen az alsó tisztelet fokozatot tanulják inkább, mert az még nem túl hivatalos és már nem túl közvetlen, mindenkire jó :)
2010. ápr. 5. 19:38
 19/21 anonim ***** válasza:

A japanban pl nemcsak a szemelyes nevmast valtoztatjak meg, hanem teljesen mas nyelvtanokat, szavakat hasznalnak

illetve "tobbszintes" magazodasi rendszeruk van, pl vegyunk egy iskolat, ahol elso latarsa nem eldonthetok a rangi kulonbsegek, ekkor a beszelgetest egy semleges, atlagosan udvarias nyelvtannal kezdik, de amint kiderul, hogy mondjuk b a folott jar egy evvel, akkor a meg udvariasabb lesz, b viszont visszavesz az udvariassagbol. Szerintem rettento erdekes:)

2010. ápr. 5. 19:44
 20/21 anonim ***** válasza:

ma 19:44-es: OFF: Mióta tanulsz japánul és hol?

Mennyit tudsz már - rendesen beszélsz is?

2010. ápr. 5. 21:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!