Mely népeknél, nyelveken magázódnak még az emberek?
Változik a magázás szokása valamerre nemzetközi szinten? Mert most olvastam, hogy pl. a svédeknél néhány évtized alatt váltottak a közvetlenebb tegezésre.
Azt tudom, hogy pl. a franciák nagyon erősen magáznak, az oroszban is megvan ez. De a kinai és általában a keleti nyelveken mi a szokás?
De miért jó ez így? Bárhol is, ahol meg van ez a szokás, a régi, úri világ, az arisztokrácia, magát különbnek tartó, elkülönítő, kikényszerítő magatartása miatt alakult ki.
Az igazi tiszteletnek ehhez szerintem nem sok köze van!
A kikényszerített "tisztelet", nem tisztelet.
Hálisten az angol sem gyakorólja. És van egy ilyen folyamat tán a világ főbb nyelveiben?
Ez lenne a kérdésem végül is olyanokhoz, akik a nemzetközi nyelvi életben járatosak.
a magázás egy teljesen természetellenes dolog a nyelvben, már ami a magyart illeti (többi nyelvfejlődésről nincs tudomásom). De a magyarban először csakis tegezés volt, aztán jött a tegezés, de már magázodó megszólítással (hogy vagy Pista bácsi?)és végül alakult ki a magázás.
A nyelvelsajátítás során az egyik legkésőbben elsajátított forma, hiszen még huszonévesek is használják az egyébként szörnyű tetszik kifejezést. Ami átmenet a magázás és a tegezés között. Nem beszélve arról, hogy a magyar még abból a szempontból is szörnyű, hogy nálunk működik az a rendszer, hogy keveredik a tegezés és magázás. És hogy felháborodnak a vénemberek, ha letegeznek és én visszategezem. Holott ez lenne a normális. Vagy mindketten magázódnak vagy tegeződnek az emberek. De ez a kettősség.
Igen, ha jól emlékszem, "thou art" volt egy régi vágású kifejezés, ami tegezés volt, de a lényeg, hogy ma a legnagyobb tisztelettel tudják használni a "you are" kifejezésüket mindenkire, ami tegezésnek számít. Nem ezen múlik a tisztelet!
Ma is használják a "thou art"-ot, de inkább művész nyelvnek.
"Ráadásul hogy nézne már ki az, ha például a diákok tegeznék a tanáraikat. Vagy a beosztott a főnökeit?"
Szerintem a távolságtartásból inkább túl sok van!
És ezt nagyon komolyan mondom.
Ez az, amiből szerintem így is túl sok van.
Én milyen jogon határozhatom meg valakinek is, hogyan szólítson meg, ha egyébként azt a legnagyobb tisztelettel teszi?
Miért akarjam magamat piedesztálra emelni, akit csak valamiféle különleges formulával szabad megközelíteni és megszólítani?!
Ki vagyok én, vagy ki vagy te?
(Minden sértő szándék nélkül)
Lehetek akár 6 diplomás is, és?
Csodálatos, most akkor magamat még tegezhetem???
A japanban pl nemcsak a szemelyes nevmast valtoztatjak meg, hanem teljesen mas nyelvtanokat, szavakat hasznalnak
illetve "tobbszintes" magazodasi rendszeruk van, pl vegyunk egy iskolat, ahol elso latarsa nem eldonthetok a rangi kulonbsegek, ekkor a beszelgetest egy semleges, atlagosan udvarias nyelvtannal kezdik, de amint kiderul, hogy mondjuk b a folott jar egy evvel, akkor a meg udvariasabb lesz, b viszont visszavesz az udvariassagbol. Szerintem rettento erdekes:)
ma 19:44-es: OFF: Mióta tanulsz japánul és hol?
Mennyit tudsz már - rendesen beszélsz is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!