Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mely népeknél, nyelveken...

Mely népeknél, nyelveken magázódnak még az emberek?

Figyelt kérdés

Változik a magázás szokása valamerre nemzetközi szinten? Mert most olvastam, hogy pl. a svédeknél néhány évtized alatt váltottak a közvetlenebb tegezésre.

Azt tudom, hogy pl. a franciák nagyon erősen magáznak, az oroszban is megvan ez. De a kinai és általában a keleti nyelveken mi a szokás?

2009. máj. 23. 15:13
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
79%
pl. a szláv nyelvterületeken de szerintem egy buta szokás és felesleges
2009. máj. 23. 16:03
 2/21 anonim ***** válasza:
A román nyelvben is szokás. Csak ők velünk ellentétben nem első szám harmadik személybe helyezik a cselekvést (te írsz, ő ír, Ön/Maga ír), hanem többes szám második személybe. Ennek megfelelően, ha egyszerre több emberhez beszélnek, nincsen különbség, hogy magázzák vagy tegezik őket.
2009. máj. 24. 00:22
 3/21 anonim ***** válasza:
100%
A spanyol nyelvben is van magázódás, de én úgy tudom, hogy nem szokás használni csak azért mert valakit nem ismersz (mint nálunk), hanem inkább idősekkel beszélnek így, meg hivatalos levelekben használják, szóval sokkal lazább, mint itt. (Mondjuk szerintem azért itt is nagyon sokat lazult a dolog. Egy-két generációval korábban még a szüleiket sem tegezték le a gyerekek.)
2009. máj. 24. 01:54
 4/21 anonim ***** válasza:
97%
A németben ugyebár pedig az ők=ön. Írásban az ők kisbetűvel sie, az ön pedig Sie.
2009. máj. 25. 22:17
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
A franciában például,mert ők eléggé udvarisaskodóak és távolságtartóak is!Nem tartom hülyeségnek.
2009. máj. 27. 10:24
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
Az arabban pl. gyárilag nincs magázás :D
2009. jún. 2. 19:05
 7/21 anonim ***** válasza:
nekem nagyon tetszik ha nincs magázás..sokkal közvetlenebb
2009. júl. 26. 15:22
 8/21 anonim ***** válasza:
0%

a magyart nem is írta senki pedig itt is magázódnak..

mondjuk én néha letegezem a tanáromat is véletlenül de sose akad fenn rajta

2009. júl. 26. 15:23
 9/21 anonim ***** válasza:
A japánban is van. De ott még az "én" szóra is van udvariasabb forma. Sőt, az sem mindegy, hogy aki "én", az nő vagy férfi. Mást mond egy háziasszony, és mást óvodás fia.
2010. márc. 29. 10:13
 10/21 A kérdező kommentje:

Hűha! A Japán elég kacifántos lehet.

Köszi mindenkinek az eddigi válaszokat, de kiteszem még egyszer, hátha vannak még ötletek.

2010. ápr. 4. 21:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!