Az angoloknál soha nem volt nyelvújítási kísérlet?
Tüdőgyuszi: inflammation of the lungs
Minek, így tanulták meg kiskoruktól fogva.
Az angol nyelvterület meg jóval nagyobb a magyarnál, nem csak 1 országot és a közvetlen környezetét érintené a dolog.
USA
Kanada
Brit szigetek
Új-Zéland
Ausztrália
Minden államban más angolt beszélnek ,az USA 52 államában is van eltérés ahogy itt kisalföldön és alföldön.
Az angol teruleten elo emberek nagyon sokat szotaroznak, ha nem ertenek valamit. Iskolakban is erre vannak nevelve.
Nekem, mint aki gyerek jott el M.O.-rol, zold szemesostoros meg tarsai semmit nem mond. Igy elso olvasasra nem tudom mit jelent, ugyanugy szotarozni kellene.
Magyarosan jobban megmagyarazza, hogy megis mi valami, hamar mast nem, legalabb zold. De laborosok is magyarul hasznaljak, vagy "hivatalos" nevet? Szerintem egy atlagos magyar ember sem tudna mi vegul is, nem mindennapos cucc az eleteben, hacsak nem foglalkozik biologiaval.
Angol elintezni "green scum"-mal, mindennapos nyelven.
Egyebkent nem teljesen latin, eu - latin, glena - gorog
"Nem zavarja őket, hogy tele vannak olyan latin szavakkal, amiket ha nem hallottak még, akkor teljesen idegennek hatnak?"
Angolul kevéssé értelmezhető az, hogy egy szó "idegennek hat", mert a szavaik többsége "idegen" (latin/francia) szó, így egy újabb latin szó nem fog idegennek hangozni. Legfeljebb egy afrikai szón érzik, hogy kicsit egzotikus a hangzása.
Amúgy pl. az "iskola" latin eredetű szó a magyarban, mégsem érzik sokan, hogy ez annyira idegen szó lenne.
"A németben ugyanez a helyzet, ott a tüdőgyulladás tüdő + gyulladás, vagyis Lungenentzündung, nem pedig pneumonia."
Mondhatnák, hogy inflammation of the lung, bár az inflammation megint csak latin szó, úgyhogy túl messzire nem jutnának vele. Az inflammation a középkorban került az angol nyelvbe, és nincs helyette "eredeti angol" szó.
Az angolt azért nem lehet úgy kezelni, mint a németet, mert egy olyan germán nyelv, aminek a szókincse nagyrészt (új)latin. Ha valaki kitalálná, hogy márpedig csak germán szavakat szabad használni az angolban, azzal kivégezné az angol nyelvet. És ez nem tegnap óta van így, hanem már minimum Hódító Vilmos korában elkezdődött.
15:03
"Szerintem egy atlagos magyar ember sem tudna mi vegul is, nem mindennapos cucc az eleteben, hacsak nem foglalkozik biologiaval."
A zöld szemesostoros általános iskolai anyag a papucsállatkával együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!