Milyen nyelven szólal meg a gyerek, ha nem beszélünk hozzájuk? Volt egy ilyen kísérlet tényleg? Vagy csak mese? Légyszi, segíts, ha tudsz! =)
Kis koromban láttam egy mesét, melyben arra tettek kísérletet, hogy milyen nyelven szólal meg a gyermek, ha nem szól hozzájuk senki egy szót sem. Azóta hallottam egy ismerősömtől, hogy volt néhány ilyen igazi kísérlet is.
Ti mit tudtok róla?
Attól nem lesz néma, ha nem beszélnek hozzá...
Érdekes kérdés, én is kíváncsi lennék.
Lásd a hansági lápban talált gyereket - ha jól emlékszem Hanyi Istók névre keresztelték -, aki a lápban élő állatok "nyelvét" beszélte: ugatott,nyávogott, morgott stb., mert nem hallott emberi beszédet, nem volt módja az emberi beszédet kisgyermekként gyakorolni, ismételgetni. További infó:
www.hanyistok.hu
www.kapuvar.hu/varos/hanyistok
Nekem ezt egyszer mesélte egyik tanárom, vagy rég nem látott rokonom, nem tudom, de nagyon megmaradt bennem. Hogy mennyi igaz belőle, nem tudom.
Szerinte egyszer végeztek egy kísérletet, hogy több kisgyereket (akikhez addig nem beszéltek), összezártak egy szobában. Mindent megkaptak, csak nem beszéltek hozzájuk. Ezek a kisgyerekek elkezdtek beszélni, de nem magyarul, nem angolul, hanem halandzsáztak - a kísérletet végzők nem értették ugyan, mit mondtak, de ugyanúgy kitaláltak a tárgyakra neveket, mint itt az asztal meg a szék. Csak nekik valami számunkra furcsa név jutott, de beszéltek, kommunikáltak egymással, tehát a gyerek megszólalt, csak mi nem értettük.
Az ókori Egyiptomban végeztek egy hasonló kísérletet, egy fáraó a legenda szerint egy pásztorra bízott két fiúcsecsemőt, kiküldte őket a pusztába, és meghagyta a pásztornak, hogy egy szót se szóljon a gyerekekhez. A célja az volt ezzel, hogy kiderítse, mi volt az első nyelv, amin az emberek beszélni kezdtek. A pásztor nem is beszélt hozzájuk egy szót sem, két év múlva viszont a gyerekek mégis elkezdtek beszélni egy általuk kitalált nyelven. Mivel a kenyeret "bekosz"-nak nevezték el, ami az akkor még beszélt fríg nyelven szintén kenyeret jelentett, a fáraó úgy érezte, hogy megbizonyosodott arról, hogy a fríg az egyedüli ősnyelv.
Manapság az ilyen kísérletek már etikátlannak minősülnek, így tilosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!