Helyes a magyar nyelvben a következő mondat? "Mondtam a Nikinek, vásároljon be holnap. "
Tényleg nem helyes így,de ez is egyfajta helyi sajátosság.
Na az ózdi tájszólásról ne is beszéljünk,én is ott nőttem fel,majd Esztergom és Budapest és egetverő különbségek vannak,de ez ahogy már írtam,helyi sajátosság.Én személy szerint meglepődtem,amikor Esztergomban azt mondták,hogy : Hellótok XD,visítottam a nevetéstől,de megszoktam,mint ahogy az enyimé,tiedé, ezmiatt szavakat is:D
Én a balatonfelvidéki tájszóláson nevettem nagyot, ott így szólna a kiírt mondatom:
Mondtam a Nikinak vásároljon be holnap.
Ott szinte mindenhová -nak ragot tesznek, oda is, ahova nem illik, mert szerintük a magyarban túl sok az e hang, ezáltal kerülni kell ahol csak lehet.
És ezt tanítják az iskolákban is!
Nekem hivatalosan úgy tanították, még 20 éve, hogy személynevek elé nem teszünk névelőt. Ennek ellenére a köznyelvben annyira benne van a névelős változat, hogy névelő nélkül direkt furcsán hangzik, mintha hiányozna onnan valami.
Pedig nem vagyok pesti. Onnan 200km-re lakok, csak egyetemre jártam oda.
Engem különösebben a "farmi" és hasonló szavak sem zavarnak, ha valaki nem viszi túlzásba őket. Ha valakinek minden második szava ilyesmi az már tényleg idegesítő.
Legjobban egyébként engem az egyetemi szavak rövidítése zavart eleinte. Ott semminek nincs rendes neve, csak minden "téó" meg "zéhá" meg "gyakjegyúvé" és hasonlók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!