Helyes a magyar nyelvben a következő mondat? "Mondtam a Nikinek, vásároljon be holnap. "
Igen, 20 éve is az volt, de most már helyes?
Mert engem ez zavar, nagyon csúnyán hangzik, de egyre több helyen hallani!
szia!
Szlengesedik a magyar nyelv folyamatosan , de nekem is "fülsértő" még mindig.Remélem, helytelennek számít. A "deviszontról" meg az "ezmiattról" nem is beszélve...
Számomra még a túl sok kicsinyítőképző nagyon idegölő:
fari, nari, gombi, noki, füzi...ah, rémes.
A személynév előtti "a" betüt a pestiek használják. Ez tapasztalat. Vidéki vagyok, és sógornőm pesti, tőle tanultam el én is. Sajnos.
Bár már én is pesten élek, itt a legjellemzőbb, de ma már az országban mindenhol. Kedvencem az ózdi tájszólás. Heee, e...."szavak" használata. Nagyon mókás, ugyanakkor kissé "parasztos" is.
Egyébként változnak a helyesírási szabályok is, de szerintem ha valamilyen dolgozatba kell, jobban teszed, ha elhagyod a magánhangzót!
Nem volt helyes eddig se, most sem az.
Nem véletlenül sérti a füledet.
Egy esetben helyes:
A Niki által kedvelt kispárna elveszett.
Vagy:
A Niki szerinti szabályban ilyenek nincsenek.
Vagy:
A Niki révén megismert tánc a csacsacsa.
Szóval ha nem a személy a mondat alanya, hanem valami, ami a személyhez köthető. Ezt így is mondhatnád:
A kispárna, amit Niki kedvel, elveszett.
A szabályban, amit Niki tud, nincsenek ilyenek.
A tánc, amit Niki által ismertünk meg, a csacsacsa.
De ilyen mondatszerkezeteket (föntebbi példák) meglehetősen ritkán használunk. :)
Szóval csak sértse nyugodtan a füledet, és javítsd is ki, ha névelőt látsz/hallasz a tulajdonnév előtt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!