Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit szóltok hozzá, hogy a...

Mit szóltok hozzá, hogy a felkiáltó és kérdő jelet egyre többen nem használják?

Figyelt kérdés
Az interneten sok portálon és más oldalon is fizetett "újságírók" rendszeresen kérdő és felszólító mondatok végre is pontot tesznek.
2011. jún. 25. 00:57
1 2
 1/12 Gress ***** válasza:
Idegesítő...Nagyon.
2011. jún. 25. 01:19
 2/12 anonim ***** válasza:
9%

Hát akinek különösen illene helyesen írni, annak gáz.

De én felkiáltó jelet mindig csak ott használtam/használok, ahol a hangsúlyom is olyan. Például köszönésnél is felkiáltó jel kellene, de ha egyszer ugyanolyan hanggal köszönök, mint beszélek, minek "hazudjak"?...:)

Az ilyen mondatoknál is leszokták amúgy hagyni a kérdőjelet, mert nem valódi kérdés, de én nem spórolok ennyivel.:)

2011. jún. 25. 01:22
 3/12 anonim ***** válasza:

Ha nem használják a felkiáltójelet, az nem zavar, én sem szoktam igazán, mert olyan tolakodónak hangzik, mivel ugye szinte senki nem használja...

A kérdőjel már nagyon más dolog, de nem tapasztalta még olyat, hogy kérdő mondat végére pontot tettek volna.

2011. jún. 25. 10:20
 4/12 anonim ***** válasza:
82%

Engem nem ez zavar, hanem az, hogy nem tudják sok esetben a helyes mondat végi írásjelet. Pl:

"Pistike megkérdezte, hogy mit csináltam én ott?"

Ez így nem helyes, mert pont kellene a végére. Csak nekem szúrják ezek a szemem? Angolban valóban így írják, de a magyarban a főmondat állítmánya dönti el a mondat típusát. És az összes újságban kivétel nélkül elírják.

2011. jún. 25. 11:52
 5/12 anonim ***** válasza:
82%

Utolsó: Angolban sem írják így, nem tudom, hogy gondoltad.

He asked me what I'd been doing there.

"What have you been doing here?" he asked.

2011. jún. 25. 12:31
 6/12 anonim ***** válasza:
63%

11:52

Én először helyesen írtam, de mindenkit így láttam írni, azóta a kérdőjeles verziót gondoltam helyesnek o.O

2011. jún. 25. 13:13
 7/12 anonim ***** válasza:

Utolsó előtti:

Valóban, nem is erre gondoltam. Arra gondoltam, amikor olyasmit írnak, hogy: I thought, you lived in London?

Ezt viszont tudtommal így írják, szerintem ez is logikátlan, de mindegy.

Utolsó:

Pont ez a baj, mert már mindenhol így csinálják, és a bőrömből tudnék kibújni, valahányszor meglátom. Újságban, TV-ben, könyvekben, csomó helyen látom.

2011. jún. 25. 14:00
 8/12 anonim ***** válasza:
Szerintem is logikátlan(csak siettem amikor írtam) mert ha megakarom kérdezni, akkor külön kérdőmondatban írom, így csak egy idézés, hogy mit mondtam neki, vagy mit kérdeztem tőle.
2011. jún. 25. 19:03
 9/12 anonim ***** válasza:

A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 11:52

Engem is kiborít.

Egyébként szerintem ezerszer jobb ez a pontozás, mint azok, akik minden mondat végére felkiáltó jelet raknak:D

2011. jún. 27. 03:33
 10/12 anonim ***** válasza:
Sokszor, amikor felszólító mondatokat írok, én is pontot teszek a végükre, mert a felkiáltójelet túl durvának érzem.
2011. jún. 27. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!