Van még esély arra, hogy az eszperantó újra felemelkedjen és betöltse (legalább részben) eredeti célját?
Tudomásul veszem, hogy az angol a világnyelv, semmi bajom vele, gyerekkorom óta közel áll hozzám és fesőfokon beszélem, de belátható, hogy sokan -nem alaptalanul- nem rajonganak érte. Például azok az országok, amik gyarmati sorban voltak (pl. India). Vagy olyan országok emberei, akiktől a nyelv logikája távol áll (kínaiak). Számukra az eszperantó sokkal jobb választás lenne, mert amellett, hogy könnyű, semleges is. Úgy tudom, az első világháború előtt jó esély volt rá, hogy valóban elterjed, mint világnyelv, sőt úgy tudom, a második vh. után is egy ideig népszerű volt, csak az USA szuperhatalommá válása után pecsételődött meg a sorsa.
Elsősorban olyan emberek (pl. közgazdászok) véleményére vagyok kíváncsi, akik átlátják, hogy melyik országok és ezzel együtt melyik nyelvek szerepe fog megváltozni a jövőben.
Örülök, de én inkább azt olvasom mindenhol az interneten, amit te mondasz, amiről úgy tudom tévhit. Ezt a teóriát viszont nem sok helyen láttam még...
Az, hogy "szánalmas vagy" meg "élőben láttam" nem ellenérv. Ilyet én is tudok írni.
"Nagy hasonlat, mondjak hasonlót. Közhely az egész.
De ha gondolod, mondok egy pár példát arra, hogy te mivel gazdagítod Kínát és nem USA-t."
Mondj!
Az eszperantó, mint használt nyelv, sajnos még az eszperantisták körében sem népszerű. Viszont a mozgalom, az már igen! Vígan lengetik az eszperantó zászlót, éneklik (ha tudják) az eszperantó himnuszt, büszkén kitűzik és hordják az eszperantó jelvényt, de az eszperantó nyelv gyakorlati használatát még az eszperantó találkozókon is kerülik (merthogy nem tudják a nyelvet élvezhető szinten megtanulni).
Szeretném megkérdezni, hogyan lehet ennyi zöldséget összehordani az eszperantóról. 38 éve vagyok eszperantista,és egyetlen egyszer sem tapasztaltam, amiket leírtál. Még, hogy az eszperantisták nem tudják élvezhető szinten használni az eszperantót? Ez abszurd!!! Voltál Te egyáltalán egy eszperantó kongresszuson, találkozón, vagy csak hallottál-e két külföldi eszperantisták beszélgetni.
Előbb tanuld meg ezt a nyelvet és azután mondj róla kritikát!
Megáll az ember esze ennyi badarság hallatán.
Amit leírtam, már nagyon régóta ismert jelenség. Legkorábban Kazimierz Bein (1872 – 1959) döbbent rá erre a szomorú valóságra. Mint említette: ”Az eszperantisták nem beszélik a nyelvüket.”
És hiába próbálja ezt megcáfolni néhány többnyelvű, akik számára nem gond az eszperantó elsajátítása, mert néhány fecske nem csinál nyarat...
"Tudod mit, nem mondok, mondj te valamit az USA-ról! Aztán majd én."
Igen, látod ez történik, amikor valaki, aki úgy állít valamit, hogy nem ért hozzá, érvelésre kényszerül. Elég szépen igazolsz engem. Körülbelül olyan, mint az ilyen óvodás párbeszédek "Na, tudod, hány lába van egy ráknak? Tudom, de nem mondom meg! Mondd meg előbb te!". Mi lenne, ha ezt befejeznénk? Én sem vagyok közgazdász, én sem értek hozzá. Laikusként az alapján, amiket olvastam, egyszerűen azt tartom valószínűnek, amit írtam.
Azt írtad, a valós életből mondod azt, amit mondasz. Mikor megkérlek, hogy mondj valamit, nincs semmi mondanivalód. Ugye nem haragszol, ha ezután nem adok neked hitelt? Én nem fogok írni az USA-ról semmit. Azért nem, mert én nem ígértem, hogy fogok. Te mondtad, hogy bizonyítod valamivel, hogy Kína szuperhatalom (lesz). Én nem fogom bizonygatni, hogy az USA a világ egyik vezető hatalma, mert ha nem hiszed el, akkor hülye vagy és úgysem lehet meggyőzni. Nincs mit bizonygatni rajta. A világ legnagyobb hadereje ott van, ott összpontosul a tőke, a tudomány fejlődésének egyik fő színtere, ők irányítanak mindent. Az ő nyelvüket beszéli a világ (az angol csak félig-meddig a gyarmati hódítások miatt terjedt el az egész világon. Az USA gazdasági nagyhatolmmá válásának legalább akkora szerepe van benne).
Hogy mit veszek az USA-ból? Például a McDonald's, a Burger King, a Coca-Cola, a rágógumi, az összes ilyen kisebb élelmiszeri, élvezeti cikk, a Chevrolet, a Ford, a Levi's, az amerikai együttesek, ezek mondanak neked valamit? Az USA kultúrája azért lehet ott mindenhol, mert az ország gazdaságilag nagyhatalom. Az, hogy a karórákat a kínaiak gyártják napi pár dollárért, nekem nem jelent semmit, a piszkos munkát rendszerint nem a "nagy" országok szokták elvégezni. Attól még az USA-ba folyik be a pénz.
Írogathatsz még, ha akarsz, de engem nem érdekel. Bebizonyítottad, hogy nem értesz hozzá.
A Szovjetuniónak volt 45 éve, hogy utolérje a fejlett nyugati országokat, de még a partraszállás után lerombolt Németországot sem tudta utolérni, annak ellenére, hogy a náci vezetés szinte teljesen feláldozta a saját fiatal nemzedékét (a háború végén már 14 éves gyerekek nyakába is akasztottak aknavetőt).
Kína is kaphat 45 évet, hátha sikerül neki. De a szakmai lelkiismeretességet nem lehet korbáccsal kikényszeríteni. Igazi jólét (nem túlzott gazdagság, viszont feltétlenül létbiztonság) kell hozzá.
Hangulatos környezet is kell hozzá, mert az nem működik, hogy a tudós kiszáll a luxusautójából, és körülveszik a nyomorultak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!