Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az, hogy "eszkuzálo...

Mit jelent az, hogy "eszkuzálom magam"? Milyen kontextusban használják ezt?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 29. 16:41
 1/9 anonim ***** válasza:
Ismerős az excuse me? Elnézést kérek.
2011. ápr. 29. 16:45
 2/9 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy tud angolul.... Az exkuzál (és nem eszkuzál) azt jelenti, hogy mentegetőzik, vagy kimenti magát. (Latin szó)
2011. ápr. 29. 16:49
 3/9 A kérdező kommentje:

igen, én is erre asszociáltam, de még nem hallottam ezt az angolból átvett, magyarosított változatot.

Ha ez magyarosítva azt fejezi ki, hogy "elnézést kérek" (mert például: tévedtem) ? ha így van, akkor ez azért nem a legjobb jelentés, mert az angol erre inkább a "sorry" szót használja. Az "execuse me" kifejezést meg inkább akkor, ha olyan szövegkörnyezetben van, hogy "elnézést kérek! meg tudná mondani, hogyan jutok el ide és ide?"

Ismereteim szerint... aztán persze, lehet, hogy tévedek.

2011. ápr. 29. 16:57
 4/9 A kérdező kommentje:
mondoshawan! azt gondolom, neked lesz igazad! nekem nem jutott eszembe az "x-es" változatot megnézni, hanem rögtön az angolra gondoltam.
2011. ápr. 29. 16:59
 5/9 anonim válasza:
Elnézést kérek a hibáért!
2011. máj. 6. 12:49
 6/9 NÁDASSY JÓZSEF válasza:
azt jelenti hogy "kimentem magam" pontosan -nádassy józsef 2014.08.08. MISKOLC
2014. aug. 8. 20:43
 7/9 anonim ***** válasza:
Nem mi vettük át az angolból, hanem az angol - és a magyar is - a latinból (mint annyi minden mást is).
2014. nov. 2. 20:25
 8/9 haemorgen válasza:
Kontextus: a szöveg nyelvi környezete vagy szövegbeli összefüggés.
2016. máj. 16. 12:00
 9/9 haemorgen válasza:
Aszindeton: a grammatikában és retorikában annak a formának a neve. melyben mondatok vagy mondatrészek kötőszók nélkül állíttatnak egymás mellé, p. Arany, Petőfi, Tompa nagy költők voltak: Mint retorikai figura az A. gyors menetű beszédben fordul elő; ilyen p. a Caesar ismert jelentése az ő ázsiai hadjáratáról: Veni. vidi, vici. Az A. ellentéte a Poliszindeton (l. o.).
2016. máj. 16. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!