Miért kell lenézni azért mert nem beszélek úgy mint egy pesti?
ezzel nem azt akarom mondani h parasztosan beszélek meg azt mondom h gyüsztök mán megy ilyenek...
miért kell azért lenézni h nem teszek minden név elé névelőt (A Kata, AZ Attila stb), miért próbálnak meggyőzni h úgy helyes mondani h evvel (holott bármilyen irodalmat forgattok, mindenhol az EZZEL szót használják), és miért baj az ha nem vagyok hajlandó azt mondani pÓÓÓstás (kitartok a véleményem mellett h az posta, rövid o-val), és miért kell az orrom alá dörgölni h ilyen hülye beszédhibák miatt lerí rólad h vidéki paraszt vagy? (pesten tanulok :()
Szia!
Én is pesti vagyok és tényleg(még a suliban) is azt lehet észrevenni, hogy lenézik a vidékieket, a tájszólás miatt. Pedig szerintem igenis tud szép lenni az is, hogyha valaki tényleg olyan ízesen beszél.
Sokkal előbb lehetne lenézni, azokat akinek minden mondata úgy kezdődik, hogy b* meg, vagy az úgynevezett "cjupp-cjupp lányokat" akik anyira arik, és terndy-k, meg áá naon lol-ok...
Tehát szerintem vállald fel ezt a beszédet és tarts ki az igazad mellett.
Egyébként én úgy hallottam, hogy tényleg nem kell névelőt tenni a nevek elé. Alsóban legalábbis így tanultuk.
-Tündérlány(17)-
Én a pécsi vagyok. Tényleg érdekes ez a névelő dolog. Mert könyvben, filmben el sem tudom képzelni, hogy névelő legyen a nevek előtt, de ha már én beszélek valakinek a könyv/film szereplőiről, akkor ott a névelő. Hm, érdekes dolgok ezek.
Egyébként szerintem sok szót azért sem értenek már a mai fiatalok (mondom én az öreg 22 éves), mert a szüleik nekik már nem olvastak meséket. Nekem anyukám tanítónő, vele beszélgettünk erről. Mesélte pl. hogy a mostani gyerekek már nem értik, mi az az abrosz, vánkos, dunyha, dereglye (mondjuk ezt a szót én se ismerem), meg hasonlók. Pedig mesékben szerepelnek. De pl. szerintem azt se sokan értik már, hogy paszuly. Pedig hát az a bab :) Az aktív szókincsemben nekem sincs már benne, de nekem még mesélték az "Égig érő paszuj" c. mesét. Na most vannak területek, ahol szerintem az emberek aktív szókincsében ezek jobban benne maradtak, és a máshol ismertebb szavak kevésbé. És akkor ezen egyesek jókat vihognak. Pedig szerintem semmi röhögni való nincs benne. Amúgy meg inkább örülnünk kéne, hogy a magyar nyelv ilyen gazdag, és egyetlen szóra is annyi szinonima van. Kár, hogy már egyre kevesebben ismerik őket.
Belegondolok, amikor én gyerek voltam, még milyen gyakran hallottam a rekamié/pamlag/kerevet szavakat, most meg már fogalmam sincs, mikor mondták utoljára.
Nekem most másfél éves a kicsi fiam, és én igyekszem előtte változatosan beszélni, tudatosan figyelek rá, hogy minél több szót tanuljon meg. Neki szerintem egyenlő arányban mondom, hogy vánkos és hogy párna, abrosz és terítő. Meg hasonlók.
Hello!
Én falusi vagyok és én is parasztosan beszélek mivel a mamám tanított beszélni.
Engem is kinevettek emikor azt mondtam ,hogy ´jónapot kend....vagy ijenekért is kinevetnek hogy nem mondom hogy hétfőnn kedden 9kor este éjjel hanem hétfőnek idején meg éjelidején .....meg hogy őtet nem mondom hanem itet .
Tehát nem vagy magad és még sok másér is kinevetnek ..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!