Van még olyan hozzám hasonló őrült, akit egy nyelvben kimondottan a nyelvtana érdekel?
Én németül tanulok, de utálom a nyelvtant. A szókincsem már elég nagy, totál elvont szavakat is tudok, de a nyelvtan... az nem az erősségem. :S
Én a szótanulást fejlesztettem nagyüzemi szintre. :P
Szerintem tök egyéni, kinek melyik része jön be. :P
Épp úgy, mint valaki a humán, valaki a reál tantárgyakat szereti, éppúgy eltér, hogy a nyelvtanulásnak ki melyik részét szereti/tartja könnyebbnek.
"Így tényleg könnyebb valamivel nyelvet tanulni. Csak nehezebb is..."
Ez egy picit ellentmondásos, nemde?:D
Nekem elsősorban az a célom, hogy HELYESEN beszéljek, úgyhogy szerintem ezért nekem ez a kényszer, de alapból is érdekel a nyelvtan.
Nekem mind három nyelvnél máshogy:
Angol: Igazából nem tanulunk olyan nyelvtant, amit nem tudnék már régóta. Szavak viszont érdekelnek.
Német: Mivel beszédből tanultam meg, ezért jó szókincs, illetve viszonylag helyes mondat szerkesztésem van. De különben abszolút nem tudom miért van, úgy, ahogy. Közömbös vagy vele szembe, azon kívül, hogy nehéz összeegyeztetni a nyelvérzékemet vagy hogy is hívjam és a megtanult nyelvtant (nem egyszer bántam meg, hogy a másodiknak hittem)
Japán: Szavak és nyelvtan is érdekel csak mivel szavak magolása nem túl effektív, ezért inkább nyelvtanra fordítom az időmet, ami érdekel is.
Hé, mikor mondtam, hogy nem szeretem a Németet? :D
Vagy, hogy nem érteném a nyelvtant? Csak épp a nyelvtan (amit különben iskolában tanulom) nem éri el azt a szintet, amin "úgy-ahogy" beszélni tudok, illetve alap dolgok nyelvtanát soha nem "hallottam". Pl: igék személyi ragozása.
Az egyetlen dolog amit utálok a Németben az a névelők :P
Különben szerintem elég jó elképzelésem van a német mondat szerkesztésről csak pl: már elfelejtettem, hogy vegyes melléknév ragozásnál, hol erős és hol gyenge, de tervezem a német nyelvtan átismétlését a közel jövőben.
Te egyébként magyar vagy? Mert kezdhetnéd a magyar nyelvtannal és helyesírással. Igen gyatra a magyar nyelvtudásod, még ha idegen nyelvként beszéled akkor is.
Egyetértek kérdező, szerintem is fontos a nyelvtan, különösen az angolban. Nyelvtan nélkül nem hiszem, hogy tudna valaki szépirodalmat olvasni. Vagy megírni valami komolyabbat. Persze a konyhanyelvnek is meg van a maga haszna.
Az, tudom jól.
A megértéshez viszont szerintem legkevésbé sem kell a nyelvtan. Hisz kis érzékkel érteni fogod, csak nem tudsz hasonló mondatot képezni.
„legszívesebben úgy tanulnék egy nyelvet, hogy először a teljes nyelvtant megtanulnám egy minimális szókinccsel”
Én épp ezzel a módszerrel tanulom most a németet, nem vicc.
Szerintem piszok nehéz, mondhatnám lehetetlen feladat tökéletesen megtanulni mindent, tekintettel arra hogy majdnem 500 oldalas könyvről van szó (és ez még nem is a legmagasabb szint), és leíró jellegű, tehát tudományos megközelítésű, ezért elég tömör, száraz anyag.
Jelenleg úgy látom hogy a lényeg nem is a „bemagolás”, hanem inkább az hogy az alapok mellett tisztában legyen az ember legalább a szerkezettel, tartalommal és a lényegi elemekkel, illetve tudja mit hol kell keresni ha valamit újra át kell tanulmányozni, legyen áttekintése.
Most még nem tudom megmondani hogy ez mennyire hatékony módszer, de az biztos hogy rendkívül érdekes így tanulni.
Így előrevetítve tényleg annak tudnám ajánlani, aki magasabb szinten gondolja a nyelv megtanulását, illetve annak akit a nyelvtudomány önmagában is foglalkoztat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!