Mért van az hogy az összes, , csúnya"ami kimondottan csúnya szavak ilyen hogy f. sz, ge. I stb. mindegyik a szexhez vagy szexualitáshoz tartozik?
A "csúnya szavak" (káromkodások) több csoportra oszthatók:
1) szexualitáshoz köthetők
2) "emésztési / kiválasztási végtermékekhez köthetők"
3) betegségek, fogyatékosságok és ilyesmik
4) vallási elképzelésekhez köthetők
+1) vegyes típusúak.
Az hogy adott nyelvben, kultúrában, időszakban stb. éppen melyik tekinthető a "legcsúnyábbnak" / elfogadottnak / illetve melyikből van a legtöbb az változó. Pl. modern angolban az 1-es típus nem különösebben durva míg nálunk igen. (Bár ez (szerintem főleg) a lusta fordítóknak köszönhetően változik) Tehát "kultúrtörténet" illetve divat határozza meg. Azaz röviden: "Így alakult!" :D
Mivel nem maga a szó csúnya, hanem amit jelent, így olyan témát kell megválasztani megbotránkoztatáskor, ami elég tabu, eléggé olyan, hogy nem illik róla beszélni.
Pl a székletről nem beszélünk, de ha valamit nagyon rossznak ítélünk meg, akkor kimondjuk, hogy "szar". De például egy semleges dologból nem lehetne trágár szót csinálni.
Előző vagyok.
Így lett amúgy szerintem, -a média jóvoltából- hogy ma már a cigányt is romának illik szólítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!