Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért haltak ki a régi magyar...

Miért haltak ki a régi magyar igeidők?

Figyelt kérdés

Már egy csomót olvastam róla, de senki nem írta, hogy MIÉRT haltak ki, elvégre, az angolban, németben, franciában, spanyolban, még mindig ott vannak, és azok is ugyan olyan élő nyelvek, mint a magyar.

Akkor a magyarban miért maradt csak három?

2011. febr. 24. 21:25
 1/9 zolka50 ***** válasza:

Úgy 200 éve kezdtek kikopni a nyelvünkből, és jórészt el is tűntek, de persze ez egy hosszú folyamat volt. Egyszerűsödött a magyar nyelv.

Az általad említett nyelvek mindegyike jóval fiatalabb a magyar nyelvnél, úgy 1000-1500 évesek. Gondolj csak arra, hogy Angliát 1066-ban hódították meg a normannok és a ma használt angol nyelv azután kezdett kialakulni. A magyar nyelv kb. 2500 éves lehet. Akkor kezdte önálló életét a magyarság.

2011. febr. 24. 21:45
 2/9 anonim ***** válasza:

Ezt biztosan nem tudja senki, de valószínűleg a bonyolultsága (pl.: folyamatos múlt "várok vala") és - úgy gondolom - feleslegessége (pl.: például a feltételes mód jövő ideje "várandanék") miatt halt ki.

Egyébként, véleményem szerint jól megvagyunk nélkülük is.

2011. febr. 24. 21:56
 3/9 A kérdező kommentje:
Ma már, amiatt, hogy ezerféleképpen tudjuk kifejezni magunkat, tényleg feleslegesek, de engem érdekelne a valódi ok, hogy miért kopott ki, hogy miért vált feleslegessé.
2011. febr. 24. 22:16
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A jövő idő is kezd eltűnni. Gyakrabban mondjuk, hogy holnap megyek haza, mint hogy holnap fogok hazamenni. Ez nem feltétlen baj, ettől nem szegényesebb a nyelvünk. Ebből is látszik, hogy állandóan változik.
2011. febr. 25. 10:52
 5/9 anonim ***** válasza:

Lehet a mi nyelvünk e nélkül is elég bonyolult.

Mondjuk én szeretem idegen nyelvekben hogy ilyen pontosan kifejezi az igeidő azt, hogy mi a helyzet, kár hogy nálunk ez kihalt, de valószínűleg ez csak az én peverzióm.

2011. febr. 25. 16:29
 6/9 anonim ***** válasza:
65%

Nekem rémlik, hogy valahol nagyon régen olvastam, hogy ezek a "régies múlt idők" - vagy legalábbis egy részük - "mesterségesen" került a nyelvbe, az európai "művelt" nyelvek utánzásaként (latin, francia, német...). Afféle latinizmus volt. De azért valamiféle formájának gondolom még ehhez is léteznie kellett korábban.

Lehet persze, hogy az egész hülyeség, nem emléxem már, hogy hol olvastam vagy hallottam, így azt sem tudom, érdemi forrás volt-e.

De az azért elgondolkodtató, hogy egy népdal sem jut eszembe, amiben "leendettlőnvala" van, pedig azoknak azért néha archaikusabb szövegeik vannak.

Még az is lehet, hogy Károli tehet az egészről, mint az e-ző nyelvjárás hivatalossá válásáról.

Egyébként a magyarban azokat a jelentésárnyalatokat, amiket az indoeurópai nyelvek a befejezett és a folyamatos igeidőkkel fejeznek ki, mi igenevekkel és igekötőkkel mondjuk el.

2011. febr. 25. 23:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Az e-zésről Karinthy tehet. Heves megyei volt, ő egységesített.
2011. febr. 26. 10:49
 8/9 anonim ***** válasza:
Az angol hétköznapi nyelvben sem használják már mindegyik igeidőt. Főleg amerikában.
2012. dec. 26. 15:34
 9/9 anonim ***** válasza:
Pontosabban Kazinczy.
2012. dec. 31. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!