Sokan miért védik, istenítik az angol nyelvet?
"de a nyelvük nem fog ily mértékben, ilyen könnyen terjedni."
Meglepodnel hogy az utolso 10 evben nyugaton hany feher ember (is) tanulja a kinai es mas azsiai nyelveket. Oceaniai orszagokban, iskolakban nem annyira felkapott a francia, olasz, nemet tanulas, mint kinai es azsiai nyelvek. Ok mar keszulnek arra, hogy a kinai nyelv hamarosan fontos lesz.
Szerintem ilyen gyorsan nem fog menni..
Meg persze az USA-nak sem fellegzett (még) be.. Sőt.. November a legjobb hónap volt a válság kezdete óta.
ma 05:42
Ausztrália Kína vonzáskörzetében van, de Ausztrália nem keverendő a világgal.
Talán mert világnyelv és nélküle nem mész semmire? Úgy van, okosan kezdd csak el fikázni, mert képtelen vagy elsajátítani a nyelvet, vagy mert annyira divatosnak találod fikázni Amerikát, holott semmit sem tudsz róla. Aki azt állítja, hogy az Amerikai kultúra nem létezik, egyszerűen aluledukált. Bújjad csak a könyveket, drága barátom. Rád fér.
Ps.: Ha mégis fékezhetetlen unszimpátiát érzel az amcsik felé, még mindig ott a csodálatos British English! :)
Vajon miért azt érzem a kérdésedből és a kommenetedből, hogy neked is kéne, csak büdös neked a tanulás? Márpedig ha ma valamire menni akar az ember, minimum angolul beszélnie kell - kezdjük ott, hogy internet, és számítógép, egy minimális angol ismeret nélkül már a bekapcsolásnál elveszik az ember.
Mihez kezdesz, ha rendelsz valamit, amihez nincs magyar leírás? Észre se venni sokszor, mennyire beépült az angol a mindennapokba.
Másrészt pedig szerintem nagyon szép nyelv, és valljuk be a hasznos is. Persze, ha el akar igazodni az ember akár csak kis országunkban, nem árt mellé legalább németül tudni, ha kicsit messzebb merészkedünk, akkor spanyolul, hiszen ezekkel bárhol elég jól meg tudja értetni magát mindenhol az ember.
És, hogy miért pont az kell nekünk legjobban? Mert ez a nyugat, ez az USA, ami máig a világ egyik vezető hatalma. Pár évtizede még az előtt oroszt sulykolták a gyerekek fejébe, mert akkor annak volt nagyobb befolyása az országban. Ha csak ebből indulunk ki, húsz év múlva a gyerekek kínaiul fognak tanulni. Na ez hogy tetszik?
"Vajon miért azt érzem a kérdésedből és a kommenetedből, hogy neked is kéne, csak büdös neked a tanulás? "
Mert egy ilyen alak... Messziről lerí róla, még így látatlanban is.. Hát még szemtől szembe..
Ahogy ír, és amit ír... :(
Ha csak szigorúan a nyelvet nézzük, akkor nekem esztétikai és logikai szempontból egy jó közepes, nam rossz, de vannak nyelvek, amik jobban tetszenek (pl. orosz).
Az meg, hogy tanulni kell, az tény, enélkül nem tudsz boldogulni. A történelem során a világhatalmak mindig rákényszerítették a nyelvüket a kisebb befolyású államokra, ez így volt, és mindig így is marad. Nem is gondolnánk, hogy egy nyelv milyen morális, gazdasági, sőt, politikai erőt képvisel. Szerintem azonban ennek pozitív hatása is van: egy egységes világnyelv közelebb hozza egymáshoz az embereket, kultúrákat, és ezáltal talán segíti egymás elfogadását is.
,,Szerintem azonban ennek pozitív hatása is van: egy egységes világnyelv közelebb hozza egymáshoz az embereket, kultúrákat, és ezáltal talán segíti egymás elfogadását is."
Ezt én is hasonlóan gondolom. Egyébként ha jól tudom, akkor az eszperantót is hasonló célból hozták létre. Egyelőre még nem lett belőle világnyelv...
Egyébként érdekes, hogy ilyen asszociációk jutnak eszébe az embereknek az angol nyelvről, amikor rengeteg disznóságot megcsináltak más nemzetekkel. És általában ők voltak az elsők, akik pl. a törzsi kultúrákat ki szerették volna irtani. Mostanában pl. nem győznek az ausztrál bennszülöttektől bocsánatot kérni. Ha nem is a legdurvább eszközökkel, de pl. a fehérek keresztezésével akarták eltüntetni őket...
Meg ezen kívül elég sokan utálják az angolokat - szerintem van is miért, már ha csak a szomszédos országaikra gondolok. Viszont elég jó a marketingjük, úgyhogy a kérdezővel ellentétben nagyon sokan örömmel tanulnak angolul. :-) Másrészt pedig van, aki inkább beadja nekik a derekát, mert megélhetést kínálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!