Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A finn vagy a svéd nyelvet...

A finn vagy a svéd nyelvet könnyebb megtanulni magyarként?

Figyelt kérdés

febr. 1. 13:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
Egyiket se ismerem, de feltételezem, hogy angol és/vagy német nyelv ismeretében a svédet, mivel az sokkal közelebb áll az angolhoz/némethez, mint a finn a magyarhoz. Ez utóbbi kettő közt elenyésző a hasonlóság, ahhoz túl régen váltunk szét, 4000 évvel ezelőtt.
febr. 1. 16:20
 2/11 anonim ***** válasza:
50%
Kb egyforma a kettö.
febr. 1. 18:08
 3/11 anonim ***** válasza:
89%
Ha már van egy komolyabb némettudásod, akkor a svéd, különben a finn.
febr. 1. 18:55
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
A finn nagyon nehéz nyelv, bonyolult szerkezeteket használ, ami a magyarban már kikopott párszáz éve. Teljesen idegen gondolkodásmódot igényel. A svéd az angol és a német közeli rokona, ebből a szempontból valószínűleg könnyebb megtanulni, pláne, ha tudsz angolul és/vagy németül valamennyit.
febr. 1. 20:20
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

a sved konnyebb

a sved eleg konnyen tanulhato mindenkinek. a finn mindenkinek nehez, egy kicsit magyarkent konnyebb, foleg a kiejtes, de a sved nekunk is konnyebb. ha egy kicsit tudsz angolul vagy nemetul, akkor plane konnyebb.

febr. 2. 01:52
 6/11 Metionin ***** válasza:
100%
A svéd sokkal könnyebb, főleg ha tudsz németül. A finn alapvetően nehéz nyelv, még ha magyaroknak kicsit könnyebb is megtanulni mint mondjuk egy angol anyanyelvűnek. Segít a magyar a logikában de attól még rengeteg nyelvtant kell megérteni már csak ahhoz is, hogy egy bemutatkozást el tudj mondani.
febr. 3. 14:33
 7/11 anonim válasza:
100%

Én most tanulok 4 hónapja eléggé intenzíven finnen, de nem hazudok, ha azt mondom tényleg nehéz. Ha választani kellene, akkor a norvégot ajánlanám, 1 év alatt (angol/német ismeretével) simán meglehet a B2-C1 is. Viszont ha van kérdésed a finnel kapcsolatban, vagy esetleg kellene tankönyv PDF-ben, akkor írj privátban és elküldöm.

Nézzünk egy példát:

Szeretlek: Minä-én rakastaa-szeret sinuä-te, a Minä elhagyható a mondatból, a rakastaa verbityyppi 1, ilyen esetben a szótári alakból az a betűt levágjuk rakasta+n (E/1 -n végződés), sina-ből sinua lesz (téged). Minä rakastan sinua (szeretlek)

vokaaliharmonia: kpt (erős-gyenge) Turku-Turu Helsinki-Helsingin Kaupunki-Kaupungin

Eléggé sok furcsa dolog van, de meglehet szokni, egy magyar könyebben megtanulja mint pl egy lengyel, a nyelv logikája hasonlít, illetve mind a kettő nyelv agglutináló

febr. 17. 18:55
 8/11 Metionin ***** válasza:
#7. Nem kötekedés, csak a kpt zöngétlen zárhang zöngésre változása az fokváltakozás, astevaihtelu, nem vokaaliharmonia. Vokaaliharmonia az a hangrendi illeszkedés, ami a magyarban is megvan - na azt nagyon nehéz megtanítani annak, aki nem magyar anyanyelvű :D a magyarok pár hét után egyszerűen elkezdik érezni, a többiek meg évekig sem találják el, hogy a magas vagy a mély hangrendű rag kell-e.
febr. 17. 21:46
 9/11 anonim ***** válasza:

(5. vagyok)

8.

en is azt akartam volna mondani, hogy az fokvaltakozas, nem maganhangzoharmonia, es a fokvaltakozas nincs a magyarban

maganhangzoharmoniara, kedves Kollega :-) en azt szoktam mondani, hogy amiben u-o-a van, az mely hangrendu, a tobbi magas. kezdetnek!

7. te olyan konyvbol tanulsz, amiben minden finnul van? tehat nincs benne angol / magyar magyarazat?

elkuldened nekem pdf-ben, ha nem gond? vagy a cimet?

febr. 18. 01:32
 10/11 Metionin ***** válasza:

#9. Igen, amúgy a magyar gyerekek is úgy tanulják, hogy autó a mély, teniszütő a magas, egy ideig működik a finnel is :D

Ami a könyvet illeti, szerintem a Suomen mestari lesz, abban minden finnül van. Fent van neten több helyen pdf-ben már a legújabb kiadás is.

Ugyanitt aki tud valamilyen jó svéd tankönyvet, ami fellelhető online, sikítson, talán többünknek is hasznára válik itt :D

febr. 18. 09:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!