Itthon megtanulni svédül?
A svéd szerintem egyike a legkönnyebb nyelveknek, angol és/vagy német előismerettel pedig csak egy "babanyelv", ahogy én szoktam hívni. Egyedül a kiejtést mondanám nehéznek (a hansúlyozás miatt), de az amúgy is minden nyelvben nehéz.
Sosem volt tanárom, netről tanultam és szerintem nagyon könnyű volt. Kb. egy évig tanultam, aztán időhiány miatt abbahagytam, de még mindig úgy vagyok vele, hogy a szövegek nagy részét megértem, simán olvasom a svéd honlapokat, csinálok teszteket svédül, stb. A beszéd gyakorlásához viszont nem árt egy-két svéd ismerős, esetleg tanár, az biztos.
Mivel tudsz angolul, szerintem érdemes angolul tanulni a svédet, hiszen a kettő többnyire egyre megy, és ilyen honlap rengeteg van. Ha már kicsit jobban megy, akkor nézegess híradót, olvasgass híereket (svt.se/nyheter/), vagy írogass fórumokon (egyik fő fórumuk: flashback.org).
Első: Hát, mondjuk így ahogy nézegettem a svéd mondatokat, volt olyan, aminek majdnem ugyanolyan az egész kiejtése, mint mondjuk az angol, és megértettem angol nyelvtudással :)
Második: Igen, én is sok helyen ezt olvastam, hog yangol nyelvtudással már nagyon könnyű.. Viszont ezt a kiejtést EGYÁLTALÁN nem értem :D Erre tudnál egy honlapot adni, ahol kiejti nekem a szavakat vagy ilyet? :) Hát most tanárhoz még akkor nem, de majd talán pár év múlva, s ha sikerül kimennem oda, ott meg már csak megtanulom :) Most amúgy megvan ez a "Harrach Ágnes: Kevés szóval svédül" c. könyv, amiből tudok így tanulni :) és ha a lengyelt sikerül tanulnom, akkor talán ez is menni fog még így ennyi nyelv mellet ^^
Szia!
Szerintem sem nehéz a svéd nyelv - angol után pláne nem. Viszont a kiejtése nagyon eltér az angoltól, és akár jelentésmódosító is lehet egy téves kiejtés.
Szerintem kezdd el nyugodtan, de mindenképpen hangzóanyaggal kiegészítve. És tényleg szerencsés, ha van, akivel élőben is tudod gyakorolni. Ha csak olvasás-szövegértés szinten van rá szükséged/igényed, az persze mehet csak tankönyvből is.
Előző: Hát nekem a svéd valószínű, hogy folytonos használatra kéne, azt tervezem, hogy majd itt az egyetemet vagy ott, vagy itt ,valahogy megoldom, és akkor kimegyek. (Talán csak pár évre) És amúgy ez oké, hogy hanganyaggal, csak nem találok hanganyagot :/ Ehhez a Harrach Ágneshez sincs itt a neten hanganyag.
Nem tudom, ha valaki ismer olyan oldalt, ahol van hanganyag, kérem írja le! ;)
Jag tror att du kunna lära dig svenska hemma ;)
Én otthon tanultam meg svédül, egy ún. anki nevű program segítségével, + Pimsleur hanganyagokkal. Privátban tudok segíteni, ha kell. Ha tudsz angolul, kevesebb, mint egy év alatt meg lehet folyékonyan tanulni beszélni, írni. Egyáltalán nem nehéz megtanulni; a szintaxisa nagyon hasonlít az angoléhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!