Jogosan, és titeket is zavar a dupla feltételes mód? Azaz nem elég, hogy egy ige feltételes módban van, de elé is kell tenni, hogy valószínűleg, bizonyára, stb.
Figyelt kérdés
Pl. (a) a sofőr elaludhatott vezetés közben (b) a sofőr valószínűleg elaludt vezetés közben (c, öszvér) a sofőr valószínűleg elaludhatott vezetés közben.
Nem vagyok nyelvész, vagy bölcsész amúgy.
tegnap 15:57
A kérdező szavazást indított:
Engem is zavar
Nem zavar
14 szavazat
1/7 anonim válasza:
Mi az, hogy elé is kell tenni? Nem kell elétenni, csak van, aki eléteszi.
Sose legyen ennél nagyobb bajod. Ne várj el tökéletességet, te se vagy az.
2/7 anonim válasza:
Se nem értelmezhető a "jogosan" (vagy van esetleg jogszabály, ami előírja, hogy kell beszélni?), se nem értelmezhető a dupla feltételes mód, hiszen feltételes módba csak igéket lehet tenni, a "valószínűleg" még véletlenül sem igemód. Ehhez nem kell nyelvésznek lenni, elég lenne csak az iskolában odafigyelni nyelvtanórán.
3/7 A kérdező kommentje:
#2 Akkor a kedvedért mondjuk hangsúlyozott feltételes mód... Teljesen mindegy, hogy nevezzük.
tegnap 18:42
4/7 anonim válasza:
Én értem, mit kérdezel, és engem is zavar. Olyan, mint a "deviszont", vagy a "ha és amennyiben".
5/7 anonim válasza:
A "deviszont" üldözése nyelvi babona, ez egy létező szó, a de és a viszont szinonimája. Amit mindenki használ, nagy valószínűséggel te is, csak észre se veszed, azt nem lehet hibásnak tekinteni. [link]
6/7 anonim válasza:
3: Mégis mi a baj azzal, ha mondandónkat hangsúlyossá tesszük? Egyre viccesebbeket írsz, folytasd kérlek!
Az ugyanakkor tragikus, hogy mennyire nem figyeltél nyelvtanórán, és össze-vissza kevered a szezont a fazonnal. Amikről te írsz, azoknak semmi közük a nyelvtanhoz.
7/7 anonim válasza:
A kérdező valószínűleg átaludhatta a nyelvtanórákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!