Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ezek közül melyek minősülnek...

Ezek közül melyek minősülnek összetett szónak?

Figyelt kérdés
Lépcső, cselgáncs, térkép, műhely, műszak, védelem, ellenőr.
szept. 16. 11:08
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Iskola feladat keretei közt lehet hogy ezt a fajta elemezést érdemes használni:

[link]

szept. 16. 19:00
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

Nyelvész vagyok. A lépcső és védelem nem összetett szavak. A lépcső a "lép" szavunkból lett képezve, a védelem pedig a véd+főnévképző művelet eredménye (mint ahogyan a "védés" is, de a védelem választékosabb, meg kicsit mást is jelent szerintem: pl. fociban a védés a kapus dolga, a védelem pedig a hátvédeké).

A többi eredetileg összetett szó, de funkciójukat tekintve egységnyi jelentést hordoznak, azaz nem összetett szavakként reprezentálódnak a tudatunkban. Szerkezetileg összetételek, de jelentéstanilag nem. Főleg a műhely és a műszak.

Egyébként kevesen figyelnek fel erre, de pl. a "semmi" és "senki" szavaink is összetett szavak voltak eredetileg, csak nem így használjuk őket.

"semmi": sem+mi

"senki": sem+ki (az "n" úgy került képbe, hogy az "m" és a "k" képzésének helye túl messze esik egymástól, ezért végbemegy egy képzés helye szerinti részleges hasonulás).

A "cselgáncs, térkép, műhely, műszak" szavakat én inkább kvázi-összetételeknek mondanám (tudom, hogy hivatalosan nincs ilyen kategória). Érdekes lenne megvizsgálni, hogy hány ilyen szavunk van, ami bár szerkezetileg összetételt mutat, de jelentésében nem. Mondjuk, délibáb, szótár, stb.

szept. 16. 21:57
 23/26 anonim ***** válasza:

#22: "összetett szó, de funkciójukat tekintve egységnyi jelentést hordoznak" - szerintem minden összetett szó ilyen, vagy mondanál pár ellenpéldát?

Vagyis az összetett szavaknak mindig van egy egységnyi jelentése.

szept. 16. 22:28
 24/26 anonim ***** válasza:

Igazad van, rosszul fogalmaztam. Úgy értettem az egységnyi jelentést, hogy nem többszereplős a jelentéstartomány.

Például az "autószerelő" szónak két ágense van: az egyik az autó, a másik pedig az autót javító ember. Ez két entitás egy egységben.

De ha azt mondom, hogy "szótár", akkor ez egyetlen entitásra utal, nincs több összetevője a jelentésének, vagy legalábbis a mentális reprezentációnkban egyetlen entitás jelenik meg. Ezeket nevezem én kvázi-összetételeknek: szerkezetileg két szóból állnak, de a jelentésüket egy ágens képezi (és szerintem ezért nem érezzük őket összetételnek). Számomra pl. a "raktár" sem összetett szó, de a "magtár" már igen.

szept. 16. 22:50
 25/26 anonim ***** válasza:
#24: értem amit írsz, de ilyen értelemben én nem látok különbséget az autószerelő és a szótár között. De érzésre a raktár elkülönül ezektől.
szept. 17. 09:07
 26/26 anonim ***** válasza:

Ezek szerint egyénenkét eltér, hogy ki mit érzékel összetételnek.

szept. 17. 13:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!