Előállítható olyan összetett mondat, aminek az utolsó tagmondata ugyanaz, mint az első?
Olyan összetett mondatra gondolok, ami így néz ki: t1, t2,..., t_n, ahol t_i tagmondatok, és t1 = t_n. A cél olyan szórakoztató mondat létrehozása, amit tetszőlegesen sokszor egymás után írva értelmes mondatot kapunk. Tehát:
t1, ..., t_n.
t1, ..., t_n, t1, ..., t_n.
t1, ..., t_n, t1, ..., t_n, t1, ..., t_n.
stb.
ugyanúgy értelmes mondatok.
Minek lehetne ezt a nyelvjátékot nevezni?
ugyanarra a tagmondatra nincs ötletem, de váltakozóra igen:
én tudom, hogy ő tudja, hogy én tudom, hogy ő tudja, hogy én tudom,...
Egyszer már elfelejtettem, amikor megtörtént velem, hogy egyszer már elfelejtettem.
(ha a 3-asban is elfogadtad, hogy az elsőben nem, de az utolsóban szerepel kötőszó).
Jogos a kérdés, hogy hogyan is hívják ezt a játékot.
Úgy hívják, hogy quine. Angolul terészetesebben lehet modani. This game is called a quine.
Lehet,hogy a quine inkább egy leszűkítettebb al-változata enneek a játéknak. A játék lényege, hogy egy állítás saját idézete mögött szerepeljen. Lényegében, valami állítás a saját idézetére vonatkozzék.
It is a correct English text-fragment that "It is a correct English text-fragment that"
"Az egy lehetséges korrekt magyar szöveg-töredék" az egy lehetséges korrekt magyar szöveg-töredék.
A játék lényege, hogy valami matematikailag formalizált és szövegesen reprezentálható, idézhető, ,,reifikálható'' nyelven valami predikátumot képezünk, aztán ezt a prediktumot a *saját maga idézett, reifikált* alakjára alkalmazzuk.
Ilyenekkel lehet remek önellentmondó állításokat létrehozni, a gödel-féle tételek körébe tarotzó logikai állításokat bizonyítani, meg még önmagukat reprodukáló valós vagy virtuális robotokat létrehozni.
"Hamisnak bizonyul, ha a saját idézetére vonatkoztatom" hamisnak bizonyul, ha a saját idézetére vonatkoztatom.
A quine-nak az alábbi megjeleenési formái vannak:
- önmaga idézetére vonatkozó állítás
- önmaga forráskódját kinyomtatni képes program
- önmagát reprodukálni képes, kódokkal vezérelt fizikai (vagy virtuális) gépezet
- öamgára hivatkzó tétel
Vannak egyébként olyan viccek is, amelyek mélyén egy quine rejlik.
A király maga elé vezetteti a foglyot:
- Nem kapsz kegyelmet, ki leszel végezve. Annyi lesz csak az enyhíts, hogy megválaszthatod a kivégzésed módját. Mondhatsz egy mondatot. Ha az a mondat igaz, akkor kegyelemként főbelövetéssel leszel kivégezve, és ha a mondatod meg hazugság, akkor meg felakasztanak. Trükköznöd nem érdemes, és mindentudó vagyok, legalábbis annak mutatom magamat, valamiféle módon mindenképp el fogom dönteni a mondatod igaz vagy hamis voltát, szóval nem tudsz kibújni. Na most mondjad a mondatot!
- Engem föl fognak akasztani.
- Hát akkor én most téged ... őőő nem jó, mert akkor... hát akkor én most téged .... az sem jó ... na kotródj innen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!