Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A többi nyelvben az összetett...

A többi nyelvben az összetett szavakat ugyanúgy el tudják különíteni jelentéstől függetlenül?

Figyelt kérdés

Úgy értem hogy ha van valamire egy összetett szavuk, azt külön is tudják értelmezni? Remélem érthető hogy mire vagyok kíváncsi, mert nehezen tudom megfogalmazni 😅 például az angolban a rainbow (szivárvány) szó, azt úgy ők külön tudják tenni hogy az (rain) eső-(bow) hajlás? Tehát utalás a természeti jelenség formájára. Vagy ők alapból így érthetik meg?

Még például a strawberry (eper) a straw (szalma, szalmaszál, szívószál) bár itt lehet hogy nem így értendő.

jún. 23. 14:02
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
a berry (bogyó) ezt kihagytam
jún. 23. 14:02
 2/22 anonim ***** válasza:
84%

Ugyanúgy, mint mi?

Nyilván beszélőtől függ, mit ismer fel az összetételben, de valószínűleg anyanyelvi beszélőknek sem mind világos, mi a "were" a "werewolf"-ban.

De nyilván az összetett szavakat külön is megtanulják, mint mindenki, nem az egyes szavakat elemzik mindig, szóval ezt a megjegyzést nem értem.

jún. 23. 14:14
 3/22 A kérdező kommentje:
Úgy gondoltam hogy "tükörfordítják"-e néha a saját nyelvüket. A werewolf-ot szerintem nem veszik összetett szónak.
jún. 23. 14:19
 4/22 A kérdező kommentje:
Szerintem hasonló lehet, mint nálunk a szarvas
jún. 23. 14:21
 5/22 anonim ***** válasza:
55%
Már hogyne tudnák? Ha valakinek angol az anyanyelve, az nyilván találkozott már külön-külön is a rain, a bow és a rainbow szavakkal is.
jún. 23. 14:23
 6/22 anonim ***** válasza:

A szó jelentése ahsználatában mutatkozik meg. Miért "tükörfordítanák"? Illetve ha "tükörfordítanák" is, miért adná az vissza a szó jelentését?

Értem a poént, csak próbálom a kérdést is komolyan venni.

A werewolf meg összetett szó, még ha a "were"-t magában nem is hasznáéják ebben a jelentésben. Ez alapján találták ki a beszélők ezeket a szabakat is:

[link]

[link]

De egyébként ez a kifogásod teljesen irreleváns.

jún. 23. 14:31
 7/22 A kérdező kommentje:
Nem poénból kérdezem
jún. 23. 14:32
 8/22 A kérdező kommentje:
Ezekről még nem is hallottam😁
jún. 23. 14:33
 9/22 anonim ***** válasza:
78%

"Nem poénból kérdezem"

. Akkor mire utaltál a szarvasos megjegyzéssel?

jún. 23. 14:39
 10/22 A kérdező kommentje:
A werewolf-ot sem veszik külön, hiába két értelmes szó mint mi a szarvast sem a sz@rról meg a vasról neveztük el tudtommal.
jún. 23. 14:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!