Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A többi nyelvben az összetett...

A többi nyelvben az összetett szavakat ugyanúgy el tudják különíteni jelentéstől függetlenül?

Figyelt kérdés

Úgy értem hogy ha van valamire egy összetett szavuk, azt külön is tudják értelmezni? Remélem érthető hogy mire vagyok kíváncsi, mert nehezen tudom megfogalmazni 😅 például az angolban a rainbow (szivárvány) szó, azt úgy ők külön tudják tenni hogy az (rain) eső-(bow) hajlás? Tehát utalás a természeti jelenség formájára. Vagy ők alapból így érthetik meg?

Még például a strawberry (eper) a straw (szalma, szalmaszál, szívószál) bár itt lehet hogy nem így értendő.

2024. jún. 23. 14:02
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

Semmi köze a szalmához.

Az óangol strawberry szó a streawberige, és ebben a nyelvben a "strew" és a "straw" egyaránt jelentette a "szétteríteni vagy szétszórni" kifejezést. A név tehát valószínűleg azt jelentette, hogy a bogyó szétterül, ami tökéletesen leírja a növekedési szokásait. A strawberry vízszintes szárakkal, úgynevezett sztolonokkal terjed.

2024. jún. 25. 09:04
 22/22 anonim ***** válasza:
Vannak olyan összetételek, amelyeket felismernek. Vannak elhomályosult összetételek is, mint például a magyarban a keszkenő, vagy a rendszer.
2024. jún. 25. 21:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!