A magyarokra mennyire jellemző, hogy el tudják olvasni a cirill betűket?
Figyelt kérdés
szept. 12. 16:43
1/17 anonim válasza:
Akik a 80-as években (vagy korábban) jártak általános iskolába, s figyeltek az órákon, azok simán, hisz ötödiktől nyolcadikig kötelezően volt orosz nyelv. Tehát nem csupán a betűket, de a szavakat és mondatokat is el tudják olvasni. Egy részét még akár értik is. (Ha nem felejtettek túl sokat.)
A rendszerváltás megszüntette ezt a gyakorlatot.
2/17 anonim válasza:
Hát, akik a rendszerváltáskor nagyobb iskolások voltak, ők tanultak írni-olvasni oroszul. Akik jobbak voltak benne, azok el tudják olvasni. Én el tudom, sok mindent meg is értek, persze sokat felejtettem. Kortársaim mondták, hogy oroszországi utazás, munka során sok minden visszajött, egész jól elboldogultak.
3/17 anonim válasza:
Én ebből a korból ki esetm már! 1989-ben voltam negyedikes (4.-es). És én már Angolt tanultam 4.-től 8.-ig. Igy nem tudom, és nem is értem a ciril betüket.
4/17 anonim válasza:
Akik tanulták, azok tudják olvasni, akik nem, azoknak nem megy. De ez nem csak a magyarokkal van így, minden emberrel.
5/17 A kérdező kommentje:
Azt hittem sokan vannak fiatalok között is akik poénból megtanulják
szept. 12. 18:54
6/17 anonim válasza:
Én saját kíváncsiságból kezdtem tanulgatni csak a betűket. Nem mindent de azért párat kiolvasok. Ilyen az s, z, v, f, n, i, l, d betű.
7/17 anonim válasza:
Привет! Én tudom az ukrán és orosz betűket is(kis különbség van), mert 1-1 évig tanultam a nyelveket hobbiból, de viszont az én korosztályomban már nagyon ritka, aki tudja.
37/F
8/17 anonim válasza:
Nagy tudomány. Van benne vagy tíz - kicsit - eltérő karakter a latintól. Aki ennyit se képes egy emberélet alatt valamikor véletlen magára szedni, azt hadd ne kommentáljam. Amúgy Oroszországban és bábjaiban van még 190-féle nyelv saját cirillel írva. Na ott egyik-másik cirill között bizony több az eltérő sajátságos karakter, mint a latin és az orosz cirill között. Mégse hívják külön írásmódnak, és nem megy a műsor, hogy húha, el bírják-e egymást olvasni.
9/17 anonim válasza:
8-as: az ok, hogy csak pár eltérö karakter van, a fö gond, hogy az azonosan írt karaktereket másként kell kiejteni.
Szerintem még életedben nem használtál cirill betüket, fogalmad sincs a témáról, csak okoskodsz!
10/17 anonim válasza:
48 éve tanultam oroszul az iskolában. Azóta nem használtam, de a mai napig tudok irni-olvasni, még ha nem is tudom mit. Ezt nem lehet elfelejteni, szerintem, annyira belenk verték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!