Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szlovák valójában az egyik...

A szlovák valójában az egyik legkönnyebb és leghasznosabb szláv nyelv?

Figyelt kérdés

A szlovák csak 6 nyelvtani esetet használ. A megszólító eset, amely a legtöbb szláv nyelvben (cseh, horvát, lengyel) megmaradt, a szlovákból szinte teljesen kikopott. Emellett a kiejtése viszonylag fonetikus, különösebben nehéz hangok nincsenek benne (mint pl. a csehben a ř). Emellett a főnévragozás is szabályosabb, mint mondjuk a csehben, legalábbis ezt olvastam róla.

A hasznosságról pedig: tudom, hogy önmagában a szlovák kis nyelv, de azt olvastam a nyest.hu-n, hogy ha valaki egyetlenegy szláv nyelvet szeretne megtanulni, akkor érdemes a szlovákot választani, mivel a nyelvterület közepén helyezkedik el, így a szlovákon keresztül lehet a legtöbb szláv nyelvet megérteni.

júl. 28. 20:19
 1/4 Mansour ***** válasza:
100%

Igen, ha az a célod, hogy több szláv nyelvet is megismerj valamilyen szinten, akkor érdemes a szlovákkal kezdeni.

Azt viszont nem mondanám, hogy a legkönnyebb, már csak azárt sem, mert ez eléggé szubjektív kategória, attól függ, hogy kinek mi okoz nehézséget. Nekem például semmilyen könnyebséget nem jelent, ha nincs egy nyelvben megszólító eset. Az viszont már, hogy szabályosabb a ragozási rendszer, kevesebb a kivéte., tényleges könnyebbséget jelent. De ilyen szempontból akkor már a szerb és a horvát könnyebb valamivel, mint a szlovák. Vagy ott van a bolgár, ahol főnévragozás egyáltalán nincs, bár cserébe az igerendszer túl van bonyolítva.

Én azt mondanám egyébként, hogy ezek a dolgok kezdő szinten jelenthetnek nehézséget vagy könnyebbséget. Egy bizonyos szint felett már minden nyelvnek megvannak a nehézségei.

júl. 29. 09:48
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Könnyűségre szinte biztos, hogy a bolgár a legkönnyebb. De a szlovák valóban a "középnyelv" a szláv nyelvek között. Én orosztudással többet értek a szlovákból, mint az ukránból.
júl. 29. 11:27
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Igen, hasznos tud lenni, én oroszt, lengyelt tanultam, de az írott szlovák többségét jól megértem. Ami hátránya, h alig találni jó szlovák nyelvkönyvet.
aug. 1. 22:47
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Én a szlovákkal megértem a lengyelt, a csehet, a horvátot és az ukránt. A többi szláv nyelvnek a felét.
aug. 20. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!