Az alábbi három szomszédos nyelv közül melyiket választanád?
Szlovák, román, szerb
Szlovákiát imádom, és a nyelv is tetszik.
Erdélyt szintén, és a franciával sok mindent meg is értek a románból.
A szerbbel el lehet boldogulni Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Boszniában is.
"Szlovákiát imádom, és a nyelv is tetszik."
Ritkán olvasni ilyet itt az oldalon. :)
Szerbbel tényleg sok országban elboldogulsz. Szlovák sem rossz. Csehet is megérted vele elég jól, vagy akár a lengyelt is vmlyen szinten. Annyi, h a szlovák, cseh, lengyel trióból - mint nyugati szláv nyelvek - relatíve a szlovák a legkönnyebb.
A román érdekes. Múltkor beleolvastam egy román szövegbe, de alig értettem belőle vmit, pedig én is tanultam franciát, sőt spanyolt, meg egy kis portugált is.
Tanultam egy kicsit szlovákul és szerbül is. Nekem a szerb tetszik jobban, a szlovákot inkább olyan vicces hangzásúnak mondanám. A román egy érdekes nyelv (ha pl. érdekel a neolatin összehasonlító nyelvészet, akkor egy kincsesbánya), de hangzásra nem tetszik.
Az ilyen hobbi-nyelvtanulásnál azt érdemes választani, amelyik legjobban tetszik, bármilyen szempontból. De lehet például a szlovákot és a szerbet párhuzamosan is tanulni, én is ezt csináltam. Alapszinten ez nem nehéz, aztán ha közben kialakul, hogy valamelyikkel mélyebben szeretnél foglalkozni, akkor már csak arra koncentrálj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!