Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Annak mi az oka hogy csak a...

Annak mi az oka hogy csak a magyar nyelv az egyetlen, amiben úgy ejtik ki a szavakat ahogyan leírják?

Figyelt kérdés
Tudtommal csak a magyar nyelv ilyen. A többi miért máshogy ejti ki a szavakat mint ahogy leírja?

2024. júl. 2. 15:57
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem igaz, mert pl az adják (és a többi korábban felsoroltak) esetében sem állandó a betük kiejtése, máskét írják és másként mondják.
2024. júl. 3. 22:34
 12/30 anonim ***** válasza:
100%
Cházár András nevét sem lehet első olvasásra helyesen kiejteni útmutatás nélkül.
2024. júl. 4. 05:16
 13/30 anonim ***** válasza:
100%
A magyar nyelvben sem az összes szót ejtyük úgy ahogy írjuk, ez egy köszkeletű tévedés. A szavak töppségét valóban kiejtés szerint írjuk, de azért van sok szó, aminek külömbözik az írásmóggya a kiejtéstől. Ha nem így lenne, az én soraimban sem találnál helyesírási hibákat.
2024. júl. 4. 06:37
 14/30 anonim ***** válasza:
100%
13-as: Elöször azt hittem, hogy hülye viccet csinálsz, aztán rájöttem, hogy csak szemléltetö oktatást! Remélehetöleg a kérdezö is felfogja!
2024. júl. 4. 08:03
 15/30 anonim ***** válasza:
18%

j - ly - ok ez kivétel a kölcsönösen egyértelmű alol. Van több is?

Viszont bármilyen szóba szerepel a j betű azt ugyan azt a hangot jelöli.

és ez igaz ly -ra is.

A hangok beszéd közbeni hasonulása más eset. Feltételezhető a többi nyelvnél is hasonló eredet az írásmód kialakulására.

Cházár személynév. Főleg az idegen neveknél látható jól, hogy a magyartól hangkészlethez képest az idegen betűkészlet hiányosságait nem egységes elképzelések szerint próbálták áthidalnai pl.: az anyakönyvezető papok.

De jól látszk ez régi krónikáinkban, hogy ősi neveinkenk 3-4 féle írásmódja is található, azért mert nem egy személy íra és mindenki más megoldást talált azon hangok lejegyzésére, melyek ismeretlenek a latin betűkészletben.

Tehát a régi nevek írása hagyomány szerinti, nem pedig szabály szerinti.

2024. júl. 4. 09:22
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

#15: "Viszont bármilyen szóba szerepel a j betű azt ugyan azt a hangot jelöli."

Tévedsz, pont a j betű az amit sokszor máshogy ejtünk:

oldja: olgya

hatja: hattya

unja: unnya

hányja: hánnya

stb.

2024. júl. 4. 10:00
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

Ezek azok a tipikus kérdések meg válaszok, amikor valaki csak magyarul tud, fogalma sincs más nyelvekröl meg azok fonetikai szabályairól és megdöbben, hogy pl. a németek nem a magyar kiejtés szerint mondanak ki egy-egy hangot.

Csak pár példa:

a német "v" befü kiejtése németben "f", ugyanez érvényes a "s" betüre, aminek a kiejtése náluk "sz", a "z"-re, amit neki "c"-ként kell olvasni, a "w"-re. amit "v"-nek ejtenek, az "sch" egyértelmüen "s"-nek ejtendö, a "ch" pedig "h"-nak.

Ök is tökéletesen fonetikusan írnak, olvasnak, csak a saját szabályaik szerint, a kérdezö logikája alapján szerint a németek mondhatják, hogy a magyarok nem azt a hangot mondják, amit a betü jelöl.

2024. júl. 4. 10:24
 18/30 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem ne olvastasd be Németországban a hangos bemondóba, hogy Lovas urat keresed :D
2024. júl. 4. 14:15
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

Volt itt Németországban egy Lovas nevü munkatársam - el lehet képzeni, mit szóltak a magyarul is tudók, amikor a német kollégák szóltak neki.

(A németül nem tudók kedvéért: a névben a V betüt F-nek ejtik, az S-t meg SZ-nek.)

2024. júl. 4. 16:04
 20/30 A kérdező kommentje:

Érdekes amúgy mert sok szót, például ebben a válaszban szereplőket is úgy ejtem, ahogy le van írva, pl nem úgy ejtem a többség szót hogy töppség, közkeletűt hogy köszkeletű. Meg amúgy sem így ejtjük szerintem, csak kevés szóban van ilyen.

2024. júl. 4. 16:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!