Csak az idősek használnak olyan szavakat, hogy "sopánkodik", "hetvenkedik", "hórihorgas" stb?
Figyelt kérdés
13 éves koromig egyáltalán nem beszéltem magyarul, és az azt követő évtizedben is csak ritkán, egy szük családi körben, így lassan fejlődött, és hiányos a szókincsem. Négy éve élek az országban, és leginkább azóta lendült fel a nyelvtudásom, de alapvetően már az elején is viszonylag könnyen meg tudtam értetni magam, és megértettem az átlagembert. Csak a barátnőm értetlenkedik néha, mikor a címben szereplő szavakat (vagy azokhoz hasonlót) használok, és újabban már be is szólogat miatta, hogy ne beszéljek már így, mert csak az öregek értenek.máj. 29. 10:00
1/5 anonim válasza:
Én 42 éves vagyok, tehát egyáltalán nem öreg. Tökéletesen értem, ha így beszél valaki. Sajnos nagyon ritkán használnak az emberek ilyen szavakat manapság, pedig sokkal szebb tőle a beszéd. Az én kedvencem az "őgyeleg". :D Egyébként meg légy büszke magadra, ha ennyi idő alatt így megtanultál magyarul, az írásod is nagyon szép. Sokan akkor sem beszélnek így, ha ez az anyanyelvük.
2/5 anonim válasza:
Inkább olvasott, komoly szókinccsel rendelkező emberek.
3/5 anonim válasza:
Gondolom a baratnod sem ertene, ha az anyanyelveden beszelnel valasztekosan, megha ugy gondolja is, hogy beszel a te nyelveden. Ezek a szavak tajszolasok inkabb, minthogy az oregek beszede. Oktatas ki otet.
Amugy en nem hivnam a baratnomnek egy ilyen szemelyt.
4/5 anonim válasza:
Miért is lenne baj, ilyenekkel színesíteni a beszédet? Ha nem mesterkélt, affektálós stílusban adod elő persze.
Nem olyan régi szavak ezek, amik csak Jókai-regényekben fordulnak elő és lábjegyzet kell a megértésükhöz.
5/5 Mansour válasza:
Nem annyira korosztályi, inkább műveltségi kérdés. De amúgy ezeket a szavakat megértik még a legműveletlenebb emberek is, az átlagos műveltségű fiatalok meg pláne. Viszont tény, hogy használni már inkább csak a műveltebbek, választékosabban beszélők használják, és ők sem feltétlenül minden szituációban. Egy teljesen hétköznapi beszédhelyzetben lehet, hogy tényleg furán hatnak az ilyen szavak. A "sopánkodik" szerintem éppen nem, azt hétköznapi beszédben is sokszor hallottam már, de a másik kettő igen. Viszont ha valaki használ ilyen szavakat, az sajátos stílust tud adni a beszédének, ami lehet, hogy valakinek nem tetszik, de a többségnek szerintem igen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!