Mennyire hasonlítanak egymáshoz a szláv nyelvek és a cirill ABC-k?
Hát a szláv nyelveknek három fajtája van:
-kelet szláv: orosz, ukrán, stb.
- északi szláv: lengyel, cseh, szlovák, stb.
- délszláv: horvát, bosnyák, szerb, bolgár, stb.
Egy családon belül nagyon hasonlítanak, viszont a csoportok között nem nagyon. Szal pl. egy lengyel nem nagyon érti meg az oroszt (már csak elvből sem :):) vagy egy horvát a szlovákot, maximum alap mondatokat.
Cirill ABC-t tudtommal csak az oroszok, ukránok, szerbek, bolgárok használnak, ezek mindegyike csak pár betűben különbözik, szal eléggé hasonlítanak.
Igaza van az előzőnek, annyival javítanám, ill. egészíteném ki, h nem "északi szláv", hanem nyugati szláv (lengyel, cseh, szlovák stb.)nyelvek.
Én részben bosnyák vagyok, ahol lakom, sok cseh, szlovák és lengyel turista van, de csak itt-ott értek meg néhány szót, viszont nagyon beszélgetni nem tudnék velük. A bolgár nyelvet már inkább megértem, de abban is vannak dolgok, amik teljesen különböznek.....szerbet, horvátot természetesen prímán értem, mert csak néhány szóban, ill. a kiejtéseben különböznek ;)
A cirill ábécék meg kb. annyira különböznek egymástól, mint a latin alapú ábécék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!