Az újlatin nyelvek mennyire hasonlítanak egymásra?
Gimnáziumba járok, emelt olaszra. A végére meglesz a felsőfok nagy valószínűséggel. Franciát tanítanak mellette, de azt csak 3 évig (a suli 5 éves), így abból alapfok lesz meg elvileg. Mit gondoltok, mekkora a hasonlóság eközött a két nyelv között? 1 év alatt milyen szintre juthatok alap után franciából?
És mi a helyzet a spanyollal? Ezután a két nyelv után mennyi idő elérni egy középfokot belőle?
5 év alatt felsőfok? Hát reméljük, meglesz...
De ha tanulsz olaszt, akkor a francia sokkal könnyebb lesz, csomó mindent nem kell újra megtanulnod pl. passé composé-t ugyanúgy kell képezni, mint a passato prossimo-t, névmások rendszere is hasonlít, mellékneveket és participé passét ugyanúgy egyeztetni kell személyben és számban stb.
Nem tudom, hogy a franciát az olasz előtt vagy után fogod tanulni, de nem hiszem, hogy 3 év alatt nem jutnál belőle középfokig, főleg ha már tisztában leszel csomó dologgal a latin nyelvekkel kapcsolatban.
Ez amúgy melyik iskola és milyen? Gimnázium? Angolt hogyhogy nem tanultok?
"Az újlatin nyelvek mennyire hasonlítanak egymásra?"
Nagyon. Némelyik annyira tér el egymástól, mint két dialektus (pl. a spanyol és a portugál), némelyik távolabb van, de nagy kölcsönös érthetőséggel (én csak spanyolul tudok, de pl. egy francia napilap híreit el tudom olvasni, egy olaszt már kevésbé).
"Mit gondoltok, mekkora a hasonlóság eközött a két nyelv között?"
Nehéz számszerűsíteni, de mondjuk szókincs 70%, nyelvtan 80%? Ez azonban nem jelent 70-80%-kal csökkenő tanulási időt, mert a kis különbségek megtanulása is nehéz lehet, amikor sok a hasonlóság.
Egy újlatin nyelv megtanulása nagyságrendileg kb. 500 munkaóra nulláról. Ha tudsz egy rokon újlatin nyelvet, akkor ez értelemszerűen csökken, mondjuk a kétharmadára vagy a felére. Francia után a spanyol kivált könnyű lesz, de természetesen tanulni akkor is kell.
Szent László Gimnázium, olasz kéttannyelvű. :D
És második nyelvem a francia.
Úgy működik, hogy ugye öt évig olasz (12, 7, 5, 4, 5 órában), és heti 4 órában a második nyelv /nekem francia/ 10., 11., és 12. osztályban.
És azért nem tanulok angolt, mert jelenleg úgy érzem, nekem ezekre a nyelvekre lesz szükségem a továbbiakban.
Még általánosban egyébként annyiban tanultam franciát, hogy kiejtés, és alap nyelvtani dolgok megvannak, és már az is észrevehetően hasonlít az olaszra.
És ezek után szeretném a spanyolt is egy elfogadható szintre elsajátítani, mert az meg a nagy kedvencem. :)
"És azért nem tanulok angolt, mert jelenleg úgy érzem, nekem ezekre a nyelvekre lesz szükségem a továbbiakban."
Manapság aki nem tud angolul, gyakorlatilag félanalfabétának számít, függetlenül attól, hogy hány hobbynyelven tud.
Érdemes lenne megtanulnod angolul, különben kellemetlen meglepetések érhetnek később. Az angol nem nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!