Egy indiai megsértődik azon, hogy ha azt mondom, hogy a hindi egy iráni nyelv?
Figyelt kérdés
2024. jún. 4. 20:55
2/6 anonim válasza:
Indiai kollégákkal a londoni távmuka munkahelyen néha meeting után azzal szórakoztam, hogy olyan cigány szavakat mondogattam nekik, amikről tudtam hogy viszonylag közel állnak a szanszkrit eredeti kifejezéshez (ember, öreg, tűz, enyém, fekete). Felismerték őket. De amúgy nem mind voltak anyanyelv szerint is valamilyen indoeurópai nyelv anyanyelv beszélői, mert voltak, akiknek a valódi anyanyelve nem hindi vagy annak valamilyen rokona volt, hanem valamelyik dravida nyelv volt. Meg még kérdezgettem őket, tud-e valaki szanszkritul, de olyan asszem nem volt. Állitólag pár száz eember viszont még beszéli a szanszkritot is. Meséltem nekik innen hazámból a cigányok nyelvéről, meg a latinról is. Ezek miatt nem volt sértődés, de egyszer a villamoson még 2011-ben két indiai turista lány mintha megsértődött volna amikor a cigány nyelv hasonlóságát fejtegettem. Persz lehet hogy csak úgy látszott, nem mondták szóval.
3/6 UlfOrmson válasza:
Nem Iráni, indo-iráni. Az Iráni csak egy ága az indo-iráninak
4/6 anonim válasza:
Esetleg beszéled a cigány nyelvet?
5/6 anonim válasza:
1989-ben tanulni kezdtem, akkoriban még több optimizmus is volt bennem, és később valamelyest rá tudtam fordítani az időt, könyvekből főleg, ezt a szomorú és csalódottabb 90-es években pedig cigány családokhoz való járással egészítettem ki (még a nyelvet folyékonyan beszélő tradicionálisabb nagycsaládnál). Sajnos kútba estek gyerekkori 80-as évekbeli reményeim, miszerint Magyaroszgon kialakulhat a kommunizmus egy kicsit archaikusabb, az ősi magyar és cigány népi hagyományokhoz is szervesen illeszkedő és a xxi. századi új kihívásoknak (klimaválság, környezetvédelem, kulturális sokféleség) is kezelni képes változata. Sajnos a cigányság tragédiáját meg kellett élnem. Ma próbálok egyéb természeti népekkel is fogalkozni (eszkimók, csukcsok).
6/6 anonim válasza:
Nem tudom, megsértődik-e, csak simán pontatlan (aluldefiniált) az állítás. Az indiai (amúgy hindi, ha arra gondolsz, mert Indiában van többszáz nyelv) indoeurópai nyelv, annak is az indoiráni ágához tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!