Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mennyire lenne zavaró, ha...

Mennyire lenne zavaró, ha valamelyik angol nyelvű ország új, fonetikusabb helyesírást vezetne be?

Figyelt kérdés
Voltak korábban is kísérletek erre angolszász országokban, de végül nem vezették be. Más nyelveknél viszont előfordulnak változtatások.

#angol nyelv #helyesírási reform
2023. jún. 16. 17:13
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
52%
Jap persze most a kérdést újra elolvasva: szigorúan *fonetikus* írásreform valóban lehetetlen lenne, de szerintem az nem is érdemes. Egy jó helyesírásba szerintem igenis bele kell vinni valamiféle fonémikai elvet. A nagyon gyerekesen fonetikus írások gyerekeknek valók, meg ilyen mai populistáknak, szóval eennek ellen kell azért állni, egy kis tudomány, vonalasság kell azért mindenben. Sőt, ha már írásreform, én elég szélsőségesen tisztán absztrakt fonemikus irányba vinném el. Az erre fogékony érdeklődőek megtanulnák a szbályokat, és élveznék a dolog finom belő logikáját, akiknek meg ez nem kell, azok meg egyszerűen megtanulnák a lexikon részeként ugyanúgy, ahogy ma is megtanulja a legtöbb ember az angol helyeírást, és fokozatoan ösztönösen ivódnék beléjük.
2023. jún. 17. 01:02
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Erre a problémára tök jó megoldást találtak a kínaiak ;)
2023. jún. 17. 04:49
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
A logografikus írás szerintem sem rossz, nem is értem, hogy valami erurópaias fajta modern logografikus írást miért nem terjesztenek el az EU-ban. Jó persze van a Bliss meg a Toki Pona, de azokat valamiért eléggé niche területre visszavonulva hagyják sínylődni.
2023. jún. 17. 06:36
 14/16 anonim ***** válasza:
Jó irány a fonémikus írás, de sok olyan szó van, ami a nyelvváltozatok között fonéma szinten is eltér, pl. process, with, laboratory, record (főnév), patriot, vase. És persze az összes szó a fast-pass-bath csoportban, bár ez legalább valamennyire szisztematikus, de ez alól is azért vannak kivételek, pl. mass.
2023. jún. 17. 10:35
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm szépen válaszodat. Sajos ilyen mélységben nem értek hozzá. Igazából egy egész más terület miatt jutott az egész eszembe. Éppen az elmúlt egy évben a szibériai eszkimó nyelvvel küszködöm (mindmáig): kisebb intenzitással még 1997-ben kezdtem. No szóval itt egy ún. ,,poliszintetikus'' tipológiájú nyelvről van szó, kissé a magyarra emlékeztető módon ragozós nyelv, de sokkal szélsőségesebben elment a szintetikus irány felé: ragok százai vannak, és az ige simán magára húzkodhat annyiféle ragot is, hogy akár egész modattá képes felhizlalnia magát.

Rengeteg a hangtani szabály is (arra, hogy az egymás mellé kerülő ragok, képzők, meg maga a tő hogyan olvadjon össze egyetlen szóvá). Ebbe a dzsungelbe voltak képesek ilyen morfo-fonémikai szabályokkal meg képzetes absztrakt szimbólumokkal rendet vágni a nyelvészek, és a modern eszkimó nyelvtanokat már ilyenekkel adják ki, de ahogy láttam, ilyen amazónai indián törzsek szintén elég bonyolult

hangtanú, nyelvtanú nyelveit is. Ez már tud tetszeni, ez a rész érdekel a legjobban a nyelvészetben.

2023. jún. 17. 15:19
 16/16 anonim ***** válasza:
Ezzel mindig az a problema, hogy az uj helyesiras melle meg kellene tanulni a regit is, hogy elolvassak az eddigi irodalmat, igy a problema bonyolodna ahelyett, hogy egyszerubb lenne. A legtobb angolul beszelo megtanulja a helyesirast, akar anyanyelvu, akar nem
2023. jún. 19. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!