Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Angolban van valami jele...

Angolban van valami jele annak, ha magáznak valakit?

Figyelt kérdés

Úgy értem magyarul ugye "te" és az "ön" is E/2, csak az "ön" az magázás. Németül "sie" és "Sie", ott annyi a különbség, hogy nagy betűvel írják és nem E/2 hanem T/3, de még itt is érezhető. Angolul viszont mindenhogyan "you".

Újranézem a Dr. House-t és (SPOILER!!!) mielőtt House és Cuddy csókolóztak volna magázódtak, utána tegeződtek. Így merült fel bennem a kérdés, hogy ez angolul is érezhető, vagy csak így gondolták jónak a fordítók?

2023. jún. 3. 21:23
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:
#20 Köszi! Nem értem miért lettél lepontozva...
2023. jún. 5. 19:05
 22/35 anonim ***** válasza:
68%

"#20 Köszi! Nem értem miért lettél lepontozva..."

Talán azért, mert olyat kb. senki se mond, hogy "everything is okay", főleg nem azzal a céllal, hogy a tiszteletét fejezze ki. Azt máshogyan szokás.

2023. jún. 5. 19:25
 23/35 A kérdező kommentje:
#22 Ja értem már
2023. jún. 5. 19:57
 24/35 anonim ***** válasza:
17%

22

"olyat kb. senki se mond, hogy "everything is okay", főleg nem azzal a céllal, hogy a tiszteletét fejezze ki. Azt máshogyan szokás."

Szerintem felreertetted.

Nem azt irta, hogy azzal fejezi ki a tiszteletet, hogy azt mondja, hogy everything is okay, hanem azzal, hogy amit mond (erre ez csak egy pelda volt), azt nem roviditi.

Egyebkent lehet azt mondani, hogy "everything is OK".

2023. jún. 5. 22:50
 25/35 anonim ***** válasza:
48%
#24 Az OK meg az okay egyrészt 100% ugyanaz a szó ejtésben, úgyhogy ebből a szempontból nem rövidítés, másrészt meg ha az írást vesszük, az OK (nagy betűkkel) még gyakoribb is hivatalos környezetben, mint az okay.
2023. jún. 5. 23:08
 26/35 anonim ***** válasza:
89%

A rövidítések nincsenek közvetlen kapcsolatban azzal, hogy a szöveg írója milyen viszonyban van a címzettel. Legfeljebb az áll meg, hogy akivel hivatalos kapcsolatban vagyunk, azt magyarul magáznánk, másrészt, és ettõl tulajdonképpen függetlenül, szinte biztosan csak hivatalos levelet írnánk neki, annak megfelelõ stílusban, bármelyik nyelven.

Konkrét beszédhelyzetben az angol anyanyelvûek alapesetben simán használják a semleges "you" személynévmást, viszont gyakran tetszik hozzá semleges helyzetben is szinte mindenhez a "sir" illetve hölgyeknél Amerikában a "ma'm", "madam", Angliában "miss" megszólítást. Aki közeli, baráti, rokoni kapcsolatban van, ezeket természetesen általában elhagyhatja.

Az más kérdés, hogy a filmek szinkronfordítói mit álmodtak, amikor egy szereplõ magyar hangját éppen tegezve, vagy magázva írják meg. Az az õ döntésük, hogy saját megérzésük szerint hasonló helyzetben magyarul tegezõdtek vagy magázódtak volna. Ennek kevés köze van ahhoz, hogy az eredeti színészek angolul hogy mondták, esetleg pld használták-e a "sir"/"madam" megszólításokat.

Úgy gondolták, hogy közvetlenül a csók elõtt még magázódtak volna. Én mondjuk nem úgy gondolom, de hát nem is vagyok szinkronfordító :D

2023. jún. 6. 01:25
 27/35 anonim ***** válasza:
21%

25

javitom:

"Egyebkent lehet azt mondani, hogy "everything is okay". "

26

"az angol anyanyelvûek alapesetben simán használják a semleges "you" személynévmást, viszont gyakran tetszik hozzá semleges helyzetben is szinte mindenhez a "sir" illetve hölgyeknél Amerikában a "ma'm", "madam", Angliában "miss" megszólítást."

egyaltalan nem teszik hozza "gyakran szinte mindenhez"

kerdezo: nincsen olyan rendszer vagy szabaly, ami szerint az angolban a magazas / tegezodes megfeleltetheto lenne

amit mi a magazassal fejezunk ki (eletkor, ismeretsegi fok, tavolsagtartas vagy tisztelet kifejezese, hivatalos vagy nem hivatalos helyzet stb.), arra egy csomo mas es kulonfele nyelvi eszkozuk van

ezeket nyelvanulas kozben, vagy az anyanyelvi kornyezetben elve fokozatosan tanulja meg az ember

2023. jún. 6. 04:07
 28/35 anonim ***** válasza:

"Nem azt irta, hogy azzal fejezi ki a tiszteletet, hogy azt mondja, hogy everything is okay, hanem azzal, hogy amit mond (erre ez csak egy pelda volt), azt nem roviditi."

Az nem rövidítés, hanem összevonás - ami nagyon is jellemző a beszélt nyelvre mindenféle stílusban, úgyhogy nem tiszteletet mutat, ha nem von össze valaki olyasmit, amit össze lehetne, hanem nyomatékosítást.

2023. jún. 6. 06:35
 29/35 anonim ***** válasza:

Ja, az okay - OK fel se tűnt. :) De nem, az sem stílusbeli különbség, hiszen mindkettő eleve baráti stílusú:

OK exclamation

OPAL S

/əʊˈkeɪ/

/əʊˈkeɪ/

(also okay)

(informal)

[link]

2023. jún. 6. 06:36
 30/35 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! :D

Fun fact: Az okay és az OK közül az OK az eredeti, ugyanis egy Oliver K. (nem emlékszem a családnevére) nevű fickó ellenőrzött bizonyos árucikkeket (azt hiszem a tejet?) és ha megfelelő volt, akkor ráírta a dobozra a monogramját, ami ugye az O.K. :D

2023. jún. 6. 16:45
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!