Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mennyire körülményes egy...

Mennyire körülményes egy modern szöveget latinra lefordítani?

Figyelt kérdés

2023. máj. 23. 14:48
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
86%
Elég körülményes, mert a latin mag-frazeológiája, analógia-rendszere mégiscsak ókori eredetű, ezért van egy latin szónak rengeteg árnyalatjelentése. Ismerni kell továbbá a latin kései használatát is, tehát rengeteg mintázatot, körülírást, analógiát, neologizmust, stilisztikai eszközöket ahhoz, hogy valaki autentikusnak ható latin szöveget alkosson.
2023. máj. 23. 15:07
 2/22 anonim ***** válasza:
15%
Nem tudom mennyire, de tud latinul is a ChatGPT, azt írta nekem. Ha ez valós, és a szintje is megfelel, akkor nem mondanám nagyon körülményesnek a fordítást.
2023. máj. 23. 16:23
 3/22 anonim ***** válasza:

Tényleg tud latinul a ChatGPT, de sokféle forrás alapján tanult be, ezek közül meg van néhány olyan is, amelyben sok ilyen középkori meg ilyen reneszánsz vagy nem tudom milyen csúnya olaszos, olasz erőltetett furcsa vegyesnek ható szavak vannak. Néha meg mintha hibáznék is, néhán rgozáa nem tetszik. Sajnos nem tudok annyra latinul hogy mélyebbet mondjak. Íme az ismert szakértő Youtube-os élőlatinsági vlogger véleménye:

https://www.youtube.com/watch?v=iNTEW0PNqjU

Nem tudom, azóta fejlődött-e a ChatGPT, nekem elsőre tetszett, másodikra óvatosabb lettem ugyan ,de viszont lebecsülni nem becsülöm le, egy kis motivációépítésre tényleg jó, kifinomult munkára nem használnám, biztos nem tud olyan szemantikai finomságokat, hogy a kérdés lehetőleg ne quaestio legyen, és a szexet is lehetőleg ne valamiféle szex-származékkal fordítsuk, a rómaiak így nem használták, a mai értelemben vett érzékiességet Vénusz-utalások fejezték ki.

Amit még tudok: Lojbant is úgy tűnik hogy ahhoz képest milyen kis nyelv, viszonylag jól tudja a ChatGPT, kezdők számára motivációépítésre használhatóan tud beszélgetni, sőt, reflektáltan magyarázni is, megindokolni a kifejezésválasztásait, és az érintett nyelvtani jelenségeket.

Szibériai eszkimó nyelv: e téren a tudása botrányos, néha az a sejtésem, hogy bár ő is ismeri a jó forrásokat, onnan tanult ahonnan én vagyis innen:

A Practical Grammar of the St. Lawrence Island/Siberian Yupik Eskimo Language 2nd Edition

by Steven A. Jacobson

de lehet hogy rosszul olvassa a feldogozott formátumokat

[link]

mert néha mintha a magyarázataiban rendre pont valami elcsúszott módon rendre valamely másik mondatra értelmes dolgok keverednének be. Mindenesetre erre a hiányosságaira nem lát rá, nem érti mi az ige, mi a főnév, mit jelentenek a ragok, lényegében halandzsa szintjén keveri az általa ismert korpuszt, minden rossz egyszerűen a magarázatokban is, magukban a mondatokban is. A legnagyobb szibériai eszkimó korpuszt, vagyis az Újszövetséget úgy tűnik nem képes összevető módon látni, amit meg lát, azt meg mintha teljesen összekeverné.

Az az érdekes, hogy a latint és a Lojban viszont képes hasznos értelemes módon képes magayarázni. Kifinomult dolgokra persze nem itt sem használnám, csak motivációépítésre.

Quenya nyelv: hajlandó a ChatGPT magyarázni, használni, de nem tudom megítélni, nagyon kezdő vagyok magam is. Nehéz lenne tökjónak lennie, mert úgy tudom Tolkien nem hagyott hátra nagyobb korpuszt, inkább elemzéseket és jegyzeteket. Ennek ellenére a chatgpt quenyá-jába nem tudtam még belekötni, értelmesnek tűnik, nagyon durva hibát elsőre nem találtam, de ehhez nekem is kéne tudnom.

2023. máj. 23. 20:18
 4/22 anonim ***** válasza:
kicsit más oldalról válaszolva az eredeti kérdésre: igen, érdemes latinul modern szépirodalmat olvasni, igényes jó műfordításokban, szép is, lélekelemő is hasznos is. Én műfordtást nem mernék csinálni (sőt a könnyebb irnt latinról magyarra is csak egyszer csináltam sürgősségi válaszként a Quorán, de az igazi profik annyira jobb finomításokat adtak hogy ez csak sügősségi alapon volt jó). De persze magam szívesen olvasok is meg hallgatok is modern műveket latinul (vloggokat is podcastaket is híreket is).
2023. máj. 23. 20:25
 5/22 anonim ***** válasza:
#4 Mondjál nekem egy neten elérhető modern szépirodalmi művet igényes latin fordításban.
2023. máj. 24. 22:32
 6/22 anonim ***** válasza:

Winnie ille Puh

erről szerencsére van nagyobb kivonat:

[link]

Szerintem teljes terjedelemben elérhetőt nehezebb mondani, met éppen az igényes műfordítókkal elkészíttetett művek kereskedelmi kiadásúak maradtak.

A ,,Harry Potter'' (Harrius Potter et philosophi lapis; Harrius Potter et camera secretorum) és a ,,Micimackó'' (Winnie ille Puh) szerintem kifejezetten jó, és ,,A kis herceg'' (Regulus) is szerintem elég szintén jó. ,,A hobbit''-ban (Hobbitus ille) bizonytalanabb vagyok, de szerintem mindegyik mű jó szintentartásra, motivációtartásra.

Most kivonatok nélkül, csak maguk az adatok, magyarországi elérhetőségekkel:

Winnie ille Pu

[link]

Harrius Potter et philosophi lapis

[link]

Harrius Potter et camera secretorum

[link]

Regulus

[link]

Hobbitus ille

[link]

2023. máj. 24. 22:55
 7/22 anonim ***** válasza:
A Winnie ille pu-ban sajnos mintha lenne néhány kellemetlenül ható anglicizmus (let me ... szerkezetek), más helen viszont kifejezetten szép latinságú részek vannak.
2023. máj. 24. 22:57
 8/22 anonim ***** válasza:

Scoprpio Martianus sorozatai (polyMath)

Irene sorozatai (Satura Lanx)

Nuntii Latini (ezen a néven több ilyen kezdeményezés is van)

2023. máj. 24. 23:36
 9/22 anonim ***** válasza:

Köszönöm, köszönöm!

Mondjuk nem ilyen blődségekre vágytam, mint a Phuhh meg a Potterius, de hát ha ez van ingyen, akkor ez van.

2023. máj. 25. 08:32
 10/22 anonim ***** válasza:

Időközben eszembe jutott színvonalas hiteles online forrás, amivel nem is olyan rég találkoztam:

Willfried Stroh anyagai - köztük hangzóanyagok is.

[link]

Magáról a szerzőről itt:

[link]

Néhány élőnyelvi latin előadása a Youtube-on.

https://www.youtube.com/results?search_query=wilfried+stroh

2023. máj. 25. 08:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!