Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szláv nyelvek hasonlósága...

A szláv nyelvek hasonlósága valóban sokkal magasabb fokú, mint a germán vagy az újlatin nyelvek esetén?

Figyelt kérdés

A germán nyelvek közül a németet és az angolt, az újlatin nyelvek közül pedig az olaszt, franciát és portugált beszélem. A szláv nyelveket sajnos annyira nem ismerem, de azt olvastam több helyen is, hogy a szláv nyelvek (akármelyik kettőt is hasonlítjuk össze) sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint az újlatin vagy a germán nyelvek, mert jóval később váltak szét.

A germán nyelvek tényleg eléggé eltávolodtak egymástól, a németre szerintem csak a holland hasonlít annyira, hogy legalább írásban különösebb gond nélkül meg lehessen érteni, az angol kakukktojás, illetve még a skandináv nyelvek alkotnak egy egységes alcsoportot. Az újlatin nyelveknél a portugál-spanyol-olasz trió elég jól érthető szerintem, a francia kakukktojás, bár ha az ember tudja megfeleltetési szabályokat, az olaszból azt is elég jól lehet érteni.

2023. jan. 22. 10:12
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:

A Kínai kormány tudtommal nem nyelvészekből áll. X'D

De higgy amit akarsz.

2023. máj. 17. 00:47
 32/41 anonim ***** válasza:
Nem az az érdekes, hogy velem állsz vitában, hanem hogy azokkal a nyelvészekkel, akik szerint politikai kérdés, hogy a különböző nyelvváltozatok közül mit nevezünk nyelvnek meg mit nyelvjárásnak. Az egyikük, Max Weinreich konkrétan a hadsereggel jött, mint korábban idéztem: "a language is a dialect with an army and navy". És nyugodt lehetsz, hogy a Kínai Köztársaságnak nem csak hadserege van, hanem nyelvészei is, olyanok is, akik egyetértenek a hivatalos állásponttal, vagyis azzal, hogy "a kínai" egy darab nyelv, még akkor is, ha a kínai nyelvjárásai közül némelyik sokkal kevésbé hasonló, mint pl. a svéd meg a norvég nyelv.
2023. máj. 17. 06:50
 33/41 anonim ***** válasza:

"Az egyikük, Max Weinreich konkrétan a hadsereggel jött, mint korábban idéztem: "a language is a dialect with an army and navy". És nyugodt lehetsz, hogy a Kínai Köztársaságnak nem csak hadserege van, hanem nyelvészei is"

Ú bammeg. Ekkora marhaságot se olvastam még. Az idézetben az egy hasonlat, ember... Nem pedig szó szerinti hadsereg. X'D

"Nem az az érdekes, hogy velem állsz vitában, hanem hogy azokkal a nyelvészekkel, akik szerint politikai kérdés,"

Van olyan nyelvész aki szerint a finn nyelv és a kínai nyelvek rokonok. De attól még nem lesz igaza. Na a te politikai nyelvészeid pont annyira hihetőek. X'D

2023. máj. 17. 19:11
 34/41 anonim ***** válasza:

"Az idézetben az egy hasonlat"

Mit hasonlít mihez?

2023. máj. 17. 21:19
 35/41 anonim ***** válasza:

Az már régen rossz ha olyanra hivatkozol amit te magad meg sem értesz, fiacskám. Okosodjál kicsit.

Én meg nem azért vagyok itt, hogy tanórát tartsak neked.

2023. máj. 19. 02:19
 36/41 anonim ***** válasza:
Én értem. Nem hasonlat.
2023. máj. 19. 05:58
 37/41 anonim ***** válasza:

Érted te a frászt. X'D

Ha értenéd akkor nem mondanál olyat, hogy "És nyugodt lehetsz, hogy a Kínai Köztársaságnak nem csak hadserege van, hanem nyelvészei is".

2023. máj. 19. 06:36
 38/41 anonim ***** válasza:
Nézz utána a hasonlat szó jelentésének, aztán mondd meg, hogy mit hasonlít mihez, ha hasonlat, vagy inkább fogalmazd át, amit mondani akarsz, mert hogy nem hasonlat, az biztos.
2023. máj. 19. 13:42
 39/41 anonim ***** válasza:

Az is biztos, hogy nem szó szerinti hadseregről szól az idézet, hanem azt mondja, hogy az a nyelv aminek vannak regionális variáció, tájszólásai/nyelvjárásai. És azokat a tájszólásokat hasonlítja hadsereghez és haditengerészethez.

Szóval előbb talán neked kéne megtanulni azt, hogy mit is jelent amire hivatkozol.

2023. máj. 22. 21:35
 40/41 anonim ***** válasza:

"előbb talán neked kéne megtanulni azt, hogy mit is jelent amire hivatkozol"

Amíg nem tudod, mi az a hasonlat, kár beléd a szó.

2023. máj. 22. 22:28
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!