Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A szláv nyelvek hasonlósága...

A szláv nyelvek hasonlósága valóban sokkal magasabb fokú, mint a germán vagy az újlatin nyelvek esetén?

Figyelt kérdés

A germán nyelvek közül a németet és az angolt, az újlatin nyelvek közül pedig az olaszt, franciát és portugált beszélem. A szláv nyelveket sajnos annyira nem ismerem, de azt olvastam több helyen is, hogy a szláv nyelvek (akármelyik kettőt is hasonlítjuk össze) sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint az újlatin vagy a germán nyelvek, mert jóval később váltak szét.

A germán nyelvek tényleg eléggé eltávolodtak egymástól, a németre szerintem csak a holland hasonlít annyira, hogy legalább írásban különösebb gond nélkül meg lehessen érteni, az angol kakukktojás, illetve még a skandináv nyelvek alkotnak egy egységes alcsoportot. Az újlatin nyelveknél a portugál-spanyol-olasz trió elég jól érthető szerintem, a francia kakukktojás, bár ha az ember tudja megfeleltetési szabályokat, az olaszból azt is elég jól lehet érteni.

2023. jan. 22. 10:12
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
53%

Azt nem tagadom, hogy vannak akik próbálkoznak/próbálkoztak azt mondani, hogy az és az külön nyelv de az meg az már tájszólás. De az nem jelenti, hogy a politika bármit is befolyásol a nyelvek valós rokonságát/hasonlóságát (vagy nem hasonlóságát/nem rokonságát) illetően. Például egy politikus mondhatja, hogy a gravitáció nincs, de az nem változtat a valóságon. Mint nyelvek esetében sem. De az, hogy a valóságban hogyan viszonyulnak a nyelvek egymáshoz az nyelvészeti kérdés. Mert ők kutatják ezt és nem pedig a politikusok mondják meg nekik a frankót.

De felőlem azt hihetsz amit akarsz, mindenkinek joga van tudatlanságban élni.

2023. ápr. 29. 19:47
 12/41 anonim ***** válasza:
46%

"De az nem jelenti, hogy a politika bármit is befolyásol a nyelvek valós rokonságát/hasonlóságát (vagy nem hasonlóságát/nem rokonságát) illetően."

Ezt nem is mondta senki. Nem erről beszélünk.

2023. ápr. 29. 20:36
 13/41 anonim ***** válasza:
53%
De igen nagyon is erről beszélsz, még ha nem is így fogalmaztad meg a dolgokat.
2023. ápr. 30. 01:16
 14/41 anonim ***** válasza:
46%

Nem. Én arról beszélek továbbra is, hogy

"Hogy mit nevezünk másik nyelvnek és mit ugyanazon nyelv másik nyelvjárásának, az politikai kérdés, nem nyelvészeti."

2023. ápr. 30. 09:36
 15/41 anonim ***** válasza:
53%

Mint ahogy már mondtam korábban. A politikusok mondhatnak bármit, de az a nyelvészeti tényeket nem fogja megváltoztatni. És, hogy mi egy nyelv vagy egy nyelvjárás azt a nyelvészek döntik el.

De ha te azt akarod hinni, hogy ilyen kérdésben a politika dönt akkor hajrá senki nem állít meg abban, hogy tévedésben élj.

2023. máj. 5. 00:24
 16/41 anonim ***** válasza:
46%

"A politikusok mondhatnak bármit, de az a nyelvészeti tényeket nem fogja megváltoztatni."

Nyelvészeti tény pl. az, hogy egy hang zöngés-e vagy zöngétlen. Ezt nem fogja megváltoztatni a politika, nyilván. Nem erről van szó.

"hogy mi egy nyelv vagy egy nyelvjárás azt a nyelvészek döntik el"

Én az ELTE alkalmazott nyelvészeti tanszékének tanáraitól tudom, hogy nem így van, hanem politikai kérdés: ha úgy alakul a politika, hogy egy ország ketté szakad és céllá válik, hogy minél jobban eltávolodjanak egymástól az egyik meg a másik felében élők, akkor az egyik felében élők nyelvjárását/nyelvjárásait elkezdik külön nyelvnek kezelni (külön nyelvnek nevezni, akár az írásrendszerét is megváltoztatni - talán ez történt a szerbbel meg a horváttal régesrégen, de nem emlékszem kristálytisztán, hogy ez jó példa-e), ha viszont az országhatárok megváltozása ellenére is közel akar maradni egymáshoz két népcsoport, akkor viszont eszükbe sem jut a két - akár nagyon is különböző - nyelvjárást külön nyelvként kezelni (erre példa talán a nyugat-dunántúli meg a moldvai magyar nyelvjárás lehet).

Te honnan veszed, hogy nyelvészeti alapon dőlt el, hogy pl. a szerb meg a horvát két külön nyelv (holott nagyon sok hasonlóság van bennük, amennyire tudom), viszont a csángók nyelve akkor is ugyanaz a nyelv, mint amin mi most itt cseverészünk, ha pl. ebből a videóból egy a magyart anyanyelveként beszélő mondjuk átlag budapesti jó, ha foszlányokat megért első hallásra, ezért is van feliratozva:

https://www.youtube.com/watch?v=w_JzscCu7ZI

De ez se semmi:

https://www.youtube.com/watch?v=6xWJWcdaFnw&t

2023. máj. 5. 10:22
 17/41 anonim ***** válasza:
53%

Sok hasonlóság? Akkor ennyi erővel a nyelvcsaládokat át kéne nevezni nyelvnek meg a nyelveket nyelvjárásoknak...

"Te honnan veszed, hogy nyelvészeti alapon dőlt el, hogy pl. a szerb meg a horvát két külön nyelv (holott nagyon sok hasonlóság van bennük, amennyire tudom), viszont a csángók nyelve akkor is ugyanaz a nyelv, mint amin mi most itt cseverészünk, ha pl. ebből a videóból egy a magyart anyanyelveként beszélő mondjuk átlag budapesti jó, ha foszlányokat megért első hallásra, ezért is van feliratozva:"

Akkor ennyi erővel az Észt és Finn szintén nem két külön nyelv mert sok a hasonlóság.

2023. máj. 6. 20:44
 18/41 anonim ***** válasza:
46%

"Akkor ennyi erővel a nyelvcsaládokat át kéne nevezni nyelvnek meg a nyelveket nyelvjárásoknak... ennyi erővel az Észt és Finn szintén nem két külön nyelv mert sok a hasonlóság."

Igen, ez a téma, végre megérkeztél.

2023. máj. 6. 21:07
 19/41 anonim ***** válasza:
53%

Az csak szarkazmus volt, ha nem vetted volna észre.

2023. máj. 6. 21:13
 20/41 anonim ***** válasza:
46%

Hát pedig:

"There is no clear distinction between a language and a dialect, notwithstanding a famous aphorism attributed to linguist Max Weinreich that "a language is a dialect with an army and navy".[132] For example, national boundaries frequently override linguistic difference in determining whether two linguistic varieties are languages or dialects. Hakka, Cantonese and Mandarin are, for example, often classified as "dialects" of Chinese, even though they are more different from each other than Swedish is from Norwegian."

[link]

2023. máj. 7. 14:08
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!