Mennyire nehéz a finn nyelv?
Könnyebb, mint az angol vagy a német, de át kell állítanod az agyadat arra, hogy ez egy ragozó, magánhangzó-harmóniát használó nyelv.
A nyelvrokonságot valószínűleg nem fogod észlelni.
Első, mondjak valami nagyon meglepőt? A magyar is ragozó, magánhangzó-harmóniát használó nyelv. Csak annyi a különbség, hogy a finnben az I és az E semleges hangnak számít, nem magasnak, mint nálunk.
Kérdező: a nyelvtana és a logikája nagyon hasonló a miénkhez, a kiejtés szuper egyszerű. Mi magyarként nagy előnnyel indulunk, egy született angolnak vagy franciának sokkal nehezebb dolga van, ha finnül akar tanulni. :) Rengeteg anyagom van hozzá, szívesen küldök belőle, ha tényleg érdekel.
A saját tapasztalataim alapján azt tudom neked mondani, hogy az eddig általam tanult idegen nyelvek közül, a finn ragadt rám a legkönnyebben. A szavak kiejtése valóban nagyon egyszerű, és nincs benne semmi különösebb trükközés, vagy ilyesmi. Amit leírva látsz, azt ejted ki.
A nyelvtannal én komolyabban még nem nagyon foglalkoztam, mert a hallás utáni nyelvtanulás híve vagyok. Csak akkor szoktam komolyabban beleásni magam a nyelvtanba, amikor már valóban szükségét érzem.
Természetesen egy-két szabállyal azért már megismerkedtem, de magyar anyanyelvűként ezek nekem nem ördögtől valók. Nem mondom, hogy könnyűek, de az agyam gyorsabban rááll a dologra, mint pl. a németnél. Ha pedig néha bizonytalan vagyok a dolgomban, belegondolok, hogy magyarul miként csinálnám, és az esetek 90%-ban ez bejön.
A Duollingo az alapokra nagyon jó, de ha komolyabban szeretnél foglalkozni a nyelvvel, én a Speakly alkalmazást ajánlanám. A teljes használatért sajnos fizetni kell, de a tanítási technikájuk nagyon jó, így szerintem teljesen megéri.
Én kb. három hónapja tanulom a finn nyelvet, viszont eddig egy alkalommal se vettem tankönyvet a kezembe. Sorozatokat nézek, cikkeket olvasok és podcasteket hallgatok a Speakly használata mellett. Természetesen nem beszélem még folyékonyan a nyelvet, viszont ez alatt a röpke három hónap alatt, különösebb erőbefektetés nélkül (kb. napi egy óra) eljutottam arra a szintre, hogy nagyon sokszor már megértem, miről beszélnek, és egyszerűbb mondatokat már magam is használni tudok.
Ha bármi kérdésed van még, nyugodtan írj, szívesen megosztom veled a tanulási technikáimat, hátha tudok még segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!