Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyar nyelv hiányossága a...

A magyar nyelv hiányossága a hiányos megszólítás, és szavak hiánya nők esetén?

Figyelt kérdés
Keresztnéven szólítanak meghívott nőket a tévében, vagy asszonyként beszélnek róluk kortól és családi állapottól függetlenül, pl. szerkesztőasszony, képviselőasszony... akkor is, ha mondjuk 20 éves, de a "-nő" sem sokkal jobb. Ez gondolom a németből jött (-in), akár el is lehetne felejteni.
2023. jan. 3. 12:04
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%
De férfiaknál nem ugyanígy van? Férfiaknál is ugyanúgy szokás a keresztnév használata magázódással (Pl. László, kérem jöjjön velem!). És ugyanúgy szerkesztő úr, képviselő úr 20 évesen is, ami sokaknak szintén furcsa lehet, hogy egy 20 éves már úr.
2023. jan. 3. 13:17
 2/25 A kérdező kommentje:
Nem ugyanaz, férfiaknál ez választás kérdése, mert hívhatnák Kovács úrnak is, nőknél meg kényszer, mert a többi alternatíva nagyon hülyén hangzik. Az -úr és -asszony sem ugyanaz. Úrnál semmi utalás családi állapotra, semleges. Asszony az férjes asszony eredetileg.
2023. jan. 3. 13:52
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
#2 Továbbá az "asszony" elvileg a családi állapotra utal, ahogy írtad, az "úr" viszont státuszt jelent.
2023. jan. 3. 15:07
 4/25 anonim ***** válasza:

#1 vagyok. Azt hiszem értem!

-Hogy férfiaknál lehet valaki László is vagy Kovács úr is. Amíg nőknél Katalin helyett Kovács asszony nagyon furcsán hangzik. Ez tényleg hiányossága a magyar nyelvnek.

-Asszony, mint családi állapot: Eredetileg kisasszony lenne a nem férjezett nő megszólítása. Habár a kisasszony szót ma ritkán használják, inkább úgy használnák, hogy 30-40 éves kor alatt kisasszony, afölött asszony.

Viszont rangnál (pl. képviselő asszony pl.) mindegy, hogy hány éves és hogy házas-e, az akkor is helyes az asszony! Ott nem a kora, családi állapota, stb. tesz valakit asszonnyá, hanem a rangja. Az sem helytelen, hogy képviselő kisasszony, de azt nem hivatalos környezetben mondanám úgy, és tartanék is tőle, hogy nehogy azt higgyék, hogy nem tartom méltónak a rangjához, akkor képviselő kisasszonyozom le.

Visszatérve a "Kovács asszonyhoz", angolban viszont pont ez olyan, hogy családi állapot szerint megkülönbözteti a nőket. Minden férfi mister, de a nő miss vagy misses aszerint, hogy házas-e.

-Úr, mint státusz (amit #3 ír): Státusz szerint az úr párja a hölgy!

2023. jan. 3. 20:30
 5/25 A kérdező kommentje:
Tehát itt van pl. Kovács Kamilla, hogyan szólítod, vagy beszélsz róla? Kovács hölgy? Netán Kovács úrnő? Kovács asszony? Legyen 20 vagy 120 éves...
2023. jan. 3. 22:19
 6/25 anonim ***** válasza:
Kamilla, Hölgyem, Kisasszony (ha fiatal), Kamilla néni (ha nálam sokkal idősebb, legalább nagymamám korosztálya). A Kovács úrnak valóban nincs női megfelelője, ezt írtam az előző válaszomban is.
2023. jan. 3. 22:24
 7/25 A kérdező kommentje:
Nem pont ezekre gondoltam, de nyilván megfelelők adott helyzetben.
2023. jan. 3. 22:34
 8/25 anonim ***** válasza:
#1 Lengyelországban a 16-17 éves is úr, ha idegen szólítja meg. Igaz, ezt a 90-es években tapasztaltam.
2023. jan. 4. 20:06
 9/25 anonim ***** válasza:

Igen, ez lehet a nyelv "hiányossága".

Nekem az úr párja a hölgy lenne, de pl. Kovács úr az oké, míg a Kovács hölgy az furcsa.

Az asszony nekem is inkább férjezettet sugall, még akkor is, ha pl. az elvált nőre is szokták mondani, hogy elvált asszony. Illetve az asszony egyfajta idősebb kort is sejtet valamiért. Legalábbis egy huszonévesre olyan fura mondani, hogy Kovács(né) asszony. Eleve a Kovács asszony is furcsa.

Szóval se Kovács asszony, se Kovács hölgy, akkor hogyan nevezzenek meg egy nőt hivatalos közegben? Talán nem is szükséges, se asszony, se úr, hanem elég a vezetéknév+keresztnév, akár nő, akár férfi. Szerintem az úr is kezd kikopni a nyelvből. Tévéműsorban úgy mondanám, hogy vendégeim x.y. képviselő(nő) és x.y. képviselö(úr) vagy Tisztelt képviselőnő, ön hogy látja ezt?

Érdekes az is, hogy pl. szokták mondani, hogy Klaudia asszony, de azt, hogy Imre úr, azt nem.

Múltkor pedig a TV2-n a műsorvezető simán keresztnevén szólította a fiatal kormányszóvivő hölgyet.

2023. jan. 4. 21:58
 10/25 A kérdező kommentje:
Erről beszélek. Nem minden vendég képviselő, vagy egyáltalán tisztviselő.
2023. jan. 4. 23:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!