Milyen (angol) szintre van szükségem?
Szeretnék legalább annyira tudni angolul, hogy leírt szöveget, például cikkeket tudjak olvasni és ne keljen 10 másodpercenként a szótárat lapozni.
Ugye van az A1 A2 B1 B2 ... ezen a "skálán" ez a tudás hol helyezkedhet el? Nyelvvizsga és egyebek nem érdekelnek (nem beszélni akarom a nyelvet, hanem megérteni).
Ha szakmai szöveget kell olvasnod, akkor a legfelsőbb fok is kevés lehet, ha a szakszavakat nem ismered. Nekem pl. fogalmam sincs, hogy mi a tengelykapcsoló és a fékszárny angolul. Mondjuk magyarul is csak nemrég tanultam meg, pedig magyarul tanulok már 40+ éve.
Ha viszont azt akarod olvasni angolul, hogy Orbán éppen kinek a seggét nyalta, Brüsszelét vagy Putyinét, ahoz elég a B1 (az én esetemben elég lenne egy elégtelen A1, mert nem érdekel a téma).
Amikor én angolul tanultam, a gyerekkönyvek és a gyerekfilmek segitettek egy csomó szót megtanulni.
Köszi a válaszokat. Részben pont ezért szeretnék angolul olvasni cikkeket, mert egyre kevesebb független sajtó van Magyarországon. Meg sokszor érdekelne valami amiről csak angol szöveget találok (pl történelmi esemény, önéletrajz stb...)
Azokban a témakörökben ami érdekel elég sok szót tudok angolul illetve szakmai szavakhoz szótárazok.
Általános szöveg olvasásához nagyjából "az egész" nyelvtan kell, az meg a C1 legalább. Azért raktam idézőjelbe, mert a szintekhez pontokba szedett nyelvtani fogalmakon kívül a C1 fölött még rengeteg tudnivaló van.
Ami a szókincset illeti, olvasáshoz a minden és a mindenebb közötti szint az előnyös, szóval a tanulásnak sosincs vége. De úgy a B2-nél már el lehet kezdeni olvasni, legfeljebb oldalanként ötvenszer kell a szótárhoz nyúlni. Aztán, ahogy az ember egyre többet olvas (ez nem azt jelenti, hogy ja, már nem 10, hanem 15 oldalt, hanem mondjuk 10 könyvet), úgy egyre kevesebbszer kell megnézni a sűrűbben előforduló szavak jelentését. Ezt a folyamatot nem nagyon lehet azzal az elképzelt módszerrel megkerülni, hogy először megtanulok angolul, és utána olvasok. El kell kezdeni, a biztos B2 birtokában, és utánanézni a nem értett nyelvtani és angol használati (Use of English) dolgoknak, na meg a nem ismert szavaknak.
De ha vársz egy kicsit, jön nyilván egy-két sárkányfűárus, hogy á, dehogy, én csak a tévének háttal állva vasaltam, mikor a Jóbarátokat adták szanszkrit nyelven, kínai felirattal és úgy megtanultam angolul, hogy állandó levelezésben vagyok négy angol egyetem angol nyelvi tanszékének vezetőivel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!