Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi magyarok miért ejtjük...

Mi magyarok miért ejtjük z-nek az s hangot az olyan nevekben mint a Harrison, Robinzon és Jason?

Figyelt kérdés
Nagyon erre nem találtam semmit az interneten, de mindig is zavart.

2022. ápr. 6. 21:09
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Vagy is Robinson.
2022. ápr. 6. 21:09
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem csupán a neveket érinti, hanem a NASA-t is. Azt szintén Z-vel mondják magyarul.

Miért? Erre kereste a választ ez a kérdés (ami egyben választ adhat a Te kérdésedre is)

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__6..

2022. ápr. 6. 21:33
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem német hatás lehet. A magyar elit ugye anno németül beszélt, így történelmileg is közelebb áll hozzánk a német. Ezért hajlamosak vagyunk angol szavakat is németesen kiejteni. Gondoljunk csak olyan angol anyanyelvű hírességekre, akik nevét úgy ejtjük, mintha németek lennének, holott csak a nevük német, de azt nem németesen ejtik, pl. Zuckerberg, Streisand, Bernstein.
2022. ápr. 6. 21:35
 4/17 anonim ***** válasza:
38%

3-as: a magyarázatod eléggé sántít!

A németek nem ejtik az "s"-t "z"-nek, hanem "sz"-nek, a felsorolt (meg a többi nem felsorolt) nevet is sz-szel mondják!

Másrészt a felsorolt angol anyanyelvü hírességek sem németek, hanem zsidó száramzásúak, akiknek csak a neve német, mert onnan kerültek Amerikába.

2022. ápr. 6. 22:22
 5/17 anonim ***** válasza:
90%
A Robinsonban zöngésség szerinti hasonulás miatt, a másik kettőt meg magyarul is sz-szel ejtjük.
2022. ápr. 6. 22:42
 6/17 anonim ***** válasza:
83%
4: Semmi olyat nem mondtam, amit te állítasz, így ellent se mondasz nekem. Ráadásul még amit te állítasz (s-t nem ejtik z-nek), az sem igaz, pl. sein, unser, lesen - ezek mindegyikét z-vel ejtik németül. A neveket pedig nem arra hoztam példaként, hogy hogyan ejtik a bennük lévő s-t, hanem annak alátámasztására, hogy nemigen érdekel minket, hogyan ejtenek az angol anyanyelvűek egy szót vagy nevet, mi kötjük az ebet a karóhoz, és csakazértis németesen ejtjük.
2022. ápr. 6. 22:47
 7/17 anonim ***** válasza:
16%
5: És az n mióta vált ki zöngésség szerinti hasonulást a magyarban??? Ráadásul az őt követő mássalhangzóban? Ez teljességgel idegen a magyartól.
2022. ápr. 6. 22:50
 8/17 anonim ***** válasza:
90%
Engem sokkal jobban zavar, hogy manapság a legalapvetőbb helyesírási szabályokkal sincsenek tisztában az emberek.
2022. ápr. 6. 23:10
 9/17 anonim ***** válasza:
12%
a magad neveben beszelj, nekem nem hunglish a kiejtesem
2022. ápr. 7. 00:55
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Miért pontoztátok le a 7-es választ?

A magyarban hátraható zöngésség szerinti részleges hasonulás van, azaz a hátsó mássalhangzó hasonítja magához az előtte állót. A Robinsonban ennek pont fordítva kéne történnie ahhoz, hogy hasonulás lehessen: az elöl álló mássalhangzó zöngésítené magához a mögötte állót (előreható zöngésség szerinti részleges hasonulás)– na de ilyen jelenség a magyarban nincs!

Tehát nem lehet azt mondani, hogy azért ejtjük z-vel, mert sz-szel nem tudnánk kiejteni a hasonulási kényszer miatt. Ott van pl. az unszol szavunk. Ha igaz lenne, hogy a Robinsonban hasonulás van, akkor ezt is "unzol"-nak ejtenénk. De nyilván nem.

Mindemellett az n hang egyáltalán nem okoz zöngésség szerinti részleges hasonulást a magyarban, se előre-, se hátrahatót.

Ellenben a németben megszokott és általános, hogy az n utáni s betű a z hangot jelöli, pl. Linse, Gänse, Hansi. És igen, a Robinson is.

2022. ápr. 7. 09:15
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!